Ultimele Știri

Puterea de la Ankara are și alte interese? Ponta oferă România pentru visul noului sultan

ponta erdogan

Într-o singură zi, oficialitățile române au reușit să ‘analizeze’ o solicitare a Turciei și să găsească un teren de 11.000 de metri pătrați, în valoare de aproape 4 milioane de euro, care să fie acordat gratuit pentru construirea celei mai mari moschei dintr-o capitală a Europei. Cu aproape două luni în urmă, premierul Victor Ponta a facut o vizită neanunțată la Istanbul. La scurt timp, Ponta a mers să se opereze într-o clinică din Turcia.

Un centru cultural grandios se va ridica în inima Bucureştiului, pe o suprafaţă de 11.000 metri pătraţi. Edificiul va aparţine Muftiatului Cultural Musulman din România, care a primit terenul prin Hotărâre de Guvern, la finele lunii mai.

Recep Tayyip Erdogan are această idee încă din 2004, când a venit în România în calitate de premier al Turciei. Apoi, discuția despre nevoia unei noi moschei în București a fost reluată în anii trecuți și la întâlnirile cu fostul președinte Traian Băsescu, dar amplasarea la București a celei mai mari moschei de pe continent este un proiect pus la punct de președintele Erdogan cu premierul Ponta. Cei doi au o relație privilegiată, iar noul sultan de la Ankara este o sursă de inspirație pentru tânărul premier Ponta, care nu-și poate imita, însă, până la capăt modelul. Acuzat de corupție în 2013, înainte de alegerile prezidențiale, Erdogan a pus imediat sub control politic Justiția și a decapitat corpul magistraților și polițiștilor pentru a scăpa de dosarele în care era incriminat.

Decizia de a da spre folosință imensul teren turcilor, coincide cu plecarea acestuia la Instanbul. O primă întrebare care se pune este dacă operaţia premierului Victor Ponta la clinica deţinută de familia Erdogan şi concediul său prelungit şi neanunţat public în Turcia au vreo legătură cu decizia de a acorda Muftiatului terenul pentru construirea moscheei.

La Baku, Ponta a stat în spatele celor doi președinți Vladimir Putin și Recep Erdogan, iar aparent n-a prea fost băgat în seamă, dar apoi a zburat direct de acolo cu avionul preşedintelui turc la Istanbul. Nu este prima oară când premierul român face jocul de girant al liderilor autocraţi – a făcut-o prin prezenţa sa în tribuna oficială a stadionului din Baku la deschiderea Jocurilor Europene, dar şi la la Soci, la Olimpiada de Iarnă, marele proiect de cosmetizare a imaginii Rusiei. Ca urmare se pune întrebarea dacă Ponta nu face în acest caz jocul unui proiect de ‘soft power turcesc’ prin acordarea terenului pentru moscheea de la Bucureşti.

Musulmanilor din București, cei mai mulți veniți după 1989 cu afaceri, nu le place ideea de a avea aici cea mai mare moschee din Europa. Ar vrea mai degrabă un nou cimitir, fiindcă cel vechi este epuizat, și eventual refacerea vechii moschei de la Tineretului. Vinerea, care este cea mai importantă zi de rugăciune a musulmanilor, se adună mai puțin de 200 de credincioși, de aceea ar fi inutilă o moschee uriașă, dacă nu cumva puterea de la Ankara are și alte interese. Sigur, negocierile şi discuţiile între cele două state pentru construirea unui cimitir musulman şi a unei moschei la Bucureşti şi invers, a unui cimitir şi a unei biserici ortodoxe la Istanbul, sunt vechi.

Muftiul Iusuf Murat a argumentat că este nevoie de un nou lăcaş de cult deoarece ‘sunt 9.000 de musulmani în Bucureşti şi noi avem o moschee care poate găzdui 150. Considerăm că este nevoie de o astfel de moschee într-o capitală europeană în care se respectă drepturile omului’. Acest argument poate să fie legitim, dar faptul că decizia a fost luată total netransparent, fără consultare şi dezbateri publice şi a coincis cu şederea lui Ponta în Turcia, despre care nu se cunosc decât foarte puţine detalii, trezeşte multe întrebări.

Victor Ponta nu a dobândit nici mai multă autoritate, nici mai mult curaj, chiar dacă și-a lăsat mustață ca Erdogan și barbă ca imamul Samudra, care a contribuit la atacul terorist din Bali în 2002. Terenul pe care se va construi cea mai mare moschee din Europa se află în apropierea Casei Scânteii și este estimat la 4 milioane de euro. Nu e încă prea clar ce a primit Victor Ponta în schimbul acestei afaceri, dar premierul și-ar putea aduce aminte că, în perioada otomană, nici un sultan nu și-a dorit să facă o mare moschee în Europa.

Dacă ar fi putut, Erdogan ar fi construit această enormă moschee la Köln, acolo unde este cea mai mare comunitate de turci din Europa, de peste un milion de oameni, însă liderii Germaniei nu l-ar fi lăsat să amplaseze un centru islamic în mijlocul continentului. În România lucrurile par și sunt mai simple, iar otomanii au înțeles mereu mentalitatea conducătorilor autohtoni, avizi de bani și de putere, în propriul interes și în defavoarea altor țări. Ponta este doar urmașul lor: a gustat și el din favorurile sultanului și acum crede, ca în vechile povești, că poate fi salvat de dincolo de Bosfor.

Poate că Erdogan încearcă să pună în practică ideologia ‘neo-otomanistă’ lansată în urmă cu mai mulți ani de actualul premier, Ahmet Davutoğlu, care anunța că în următoarele decade Turcia va avea un rol conducător în Balcani, unde își dorește o cooperare economică, politică și o armonie culturală ‘ca în perioada otomană’. Ponta nu pare să se gândească la pericolul care ar însoți amplasarea la București a celui mai mare centru islamic din Europa, similar celui din Rotterdam.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus că pe lângă Marea Moschee de la București va funcționa și o universitate pentru 6.000 de studenți islamiști, dar șeful cultului musulman din România l-a contrazis. Poate că Băsescu a făcut o socoteală pentru mai mulți ani sau poate că are mai multe informații, fiindcă se pare că pe lângă imensa moschee va funcționa și o școală islamică. Vor avea parte de educație religioasă cei câțiva tineri musulmani care locuiesc în București, sau vor veni să învețe aici tineri ceceni, uzbeci, bosniaci în căutare de noi idealuri și de noi drumuri spre ISIS? Turcia este nostalgică și ar vrea să fie din nou în fruntea islamului în Orientul Mijlociu și să revină ca forță modelatoare la Dunăre.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*