Ultimele Știri

Pungești

Jandarmeria apără hoția

Comuna Pungești este una din cele mai sărace zone din Uniunea Europeană, oamenii trăiesc din agricultură de subzistență  într-un mod aproape arhaic. Liniștea acestei localități a fost tulburată de concesionarea unui perimetru pentru exploatarea gazelor de șist de către americanii de la Chevron. Primarul comunei Pungești Mircea Vlasă a concesionat companiei Chevron un teren  pentru amplasarea sondei de explorare și exploatare a gazelor de șist prin artificiul unui schimb de terenuri. Mircea Vlasă, este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru modul în care și-a atribuit titlul de proprietate pe terenul concesionat către Chevron,  existând și un dosar penal la DNA în urma depunerii unei plângeri de către un localnic.  La aflarea veștii că americanii de la Chevron vor instala o sondă în satul lor sătenii s-au revoltat, aflând de la televizor și de la activiștii de mediu despre pericolele exploatării gazelor de șist.

protest antichevron silistea pungestijandarmeria apara hotiaProtest in Bucharest against drilling for shale gas by using hydraulic fracturing

Pe 16 octombrie la apariția  camioanelor încărcate cu utilaje, sătenii au ieșit în calea lor blocând accesul acestora către perimetrul Chevron . Unitatea sătenilor a fost de neclintit cu toate că Jandarmeria a încercat de mai multe ori să disperseze mulțimea adunată pe marginea drumului. În acea zi mai multe persoane au fost lovite de jandarmi și au avut nevoie de îngrijiri medicale, o persoană suferind un stop cardiac fapt ce a creat o adevarătă isterie în rândul cetățenilor, mai multe agenții de știri au anunțat că acea persoană ar fi decedat. În toată țara, în seara de 16 octombrie au avut loc proteste de solidaritate cu cetățenii din Pungești. La București au ieșit 4000 de oameni în strada care au blocat circulația în zona Piața Universității apoi au plecat în marș pe la Ministerul de Interne unde au cerut demisia ministrului Radu Stroe și au scandat în repetate rânduri ”Jandarmeria apară hoția”. Protestarii au plecat apoi în marș pe Calea Victoriei spre Guvern unde au avut loc altercații cu jandarmii care încercau să blocheze înaintarea  marșului către Arcul de Triumf, pe Bulevardul Kisellef.   Cetățenii au defilat pe sub  Arcul de Triumf și au cântat imnul național ”Deșteaptă-te Române”.

ponta-despre-protestele-de-la-pungesti-nu-mi-am-inchipuit-ca-cineva-o-sa-rupa-gardurile-companiilor-americane_size9jandarm-si-ultrasjandarmi la pungesti

Mai mulți activiști și săteni au ridicat o tabără de rezistență  pe un teren închiriat peste drum de perimetrul Chevron, aceștia au pus în dreptul perimetrului concesionat de americani o troiță adusă de la Mănăstirea Petru Vodă de câțiva călugări. Tabăra de rezistență de la Pungești a fost susținută cu ajutoare de activiști din toată țara și de români stabiliți în afara granițelor.  După Ziua Națională, în dimineța zilei  de 2 Decembrie, în jurul orei 05.00, circa 1000 de jandarmii au intervenit în forță peste tabăra de rezistență unde se aflau mai mulți activiști, localnici și 2 călugări de la Mănăstirea Petru Vodă. Mai multe persoane au fost lovite de jandarmi având nevoie de îngrijiri medicale și câteva persoane au fost reținute și amendate. Jandarmii au interzis accesul în zonă, inclusiv presei, tabăra de rezistență a  fost izolată  iar oamenii care au mai rămas au fost luați pe rând legitimați, băgați în dube și duși la Vaslui. Jandarmeria a instalat un gard, circulația fiind blocată astfel au fost aduse camionele cu utilaje în perimetrul  Chevron.  Angajații Chevron au ridicat un gard metalic în jurul perimetrului concesionat, paza fiind asigurată de Jandarmeria Română.   În urma apelurilor făcute de activiști pe internet,  protestatarii s-au deplasat în data de 7 decembrie în zona taberei de rezistență din Pungești unde au avut loc altercații cu jandarmii aduși în numar mare din mai multe județe. Protestatarii instigați de forțele de ordine și de abuzurile care au avut loc în cursul acelei săptămâni au dărâmat gardul instalat de compania Chevron.  Mai mulți localnici și activiști veniți din toată țara au fost ridicați și băgați cu forța în dubele Jandarmeriei,  s-au întocmit 39  de dosare de urmărire penală și s-au aplicat totodată la 30 de persoane, inclusiv dintre cele care sunt anchetate penal, amenzi cu suma totală de 10.000 de lei.

troita pungestipungesti-5-1Pungesti-Miscarea-de-Rezistenta

În urma acestor evenimente comuna Pungești din Județul Vaslui a fost declarată zonă specială de siguranță publică.  

Astfel s-a instalat teroarea în micuța localitatea vasluiană, jandarmii au blocat circulația cu un gard metalic, și se poate trece doar după ce sunt verificate documentele de identitate,  localnicii acuzândui pe jandarmi de trădare de țară. Oamenii  au numit puntul de control ”frontiera Chevron”, aceștia fiind hăituiți  prin localitate, iar la lăsarea serii o persoană care mergea pe stradă a fost batută crunt de forțele de ordine și lasată ”lată” într-o baltă de sânge. Oamenii au fost terorizați de forțele de ordine prin amenințari, patrularea excesivă și verificarea documentelor de identitate la fiecare pas, atunci când merg la muncă, duc copii la școală sau merg la magazinul din sat.  În ajunul Crăciunului 13 localnici și activiști au intrat în greva foamei ca semn de protest împotriva instaurării zonei speciale de siguranță publică. Marius Ignat unul din liderii mișcării de rezistență a declarat că în această perioadă copiilor din localitate le-a fost teamă să mai meargă la școală de frica jandarmilor, fiind afectați atât psihic, cât și fizic de impresionanta desfășurare de forțe a Jandarmeriei Române.   Cele 13 persoane care se aflau în greva foamei au fost nevoite să parăsească locul unde aflau, de pe islazul comunal datorită unui act eliberat de Asociația Crescătorilor de Animale sub presiunea forțelor de ordine. Membrii „Mișcării de Rezistență” de la Pungești au anunțat, printr-un comunicat de presă intitulat ”La Pungești nu ai voie nici măcar să mori”, că renunță la greva foamei.

Totodată, protestatarii acuză jandarmii prezenți la Pungești că îi terorizează pe oameni. ”In urma abuzurilor făcute de către Jandarmeria Română și a stării conflictuale existente între reprezentanții instituției și protestatarii aflați în greva foamei în Tabăra de Rezistență de la Pungești, cei din urmă au luat decizia renunțării la această formă extremă de protest. Totul este din cauza presiunilor făcute de jandarmi, care practic îi terorizează pe activiști și pe oamenii din sat. Locuitorii din zonă se simt exact ca niște prizonieri în lagăre de exterminare, având în vedere zecile de patrule care se plimbă prin sat”, se arată în comunicatul trimis de Constantin Pâslaru, unul dintre liderii protestatarilor. În lunile ianuarie, februarie protestele au continuat dar nu s-au mai înregistrat conflicte cu forțele de ordine.  Conflictul a reizbucnit în data de 18.03.2014 atunci când un convoi de camioane au adus părți componente ale sondei la Pungești, 20 de localnicii și activiști au încercat să blocheze drumul și au lovit cu pietre camioanele.  Mișcarea de rezistență de la Pungești a deschis protestul național de pe 6 aprilie împotriva fracturării hidraulice la gazele de șist organizând un marș în localitate pe data de 5 aprilie. Zilele trecute sonda a fost ridicată pe poziție pregatită să exploreze, exploateze gazele de șist. Mișcarea de rezistență de la Pungești va continua protestele  până când exploatarea gazelor de șist prin fracture hidraulică va fi interzisă în România.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*