Ultimele Știri

Punct de cotitură în războiul din Siria. Bombardamentul Rusiei, controversat în Occident

vladimir putin

Punct de cotitură în războiul din Siria, după ce Rusia a bombardat mai multe poziţii ale grupării Statul Islamic. 36 de oameni au fost ucişi de raidurile Moscovei, care au început la puţin timp după ce Kremlinul a primit aprobarea Parlamentului. Atacurile au declanşat nemulţumirea Occidentului, fiindcă oficialii americani şi francezi susţin că ţinta au fost de fapt rebelii care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Din acest moment, cele două mari puteri mondiale – Rusia şi Statele Unite – bombardează în paralel ţinte din Siria. N-au căzut încă de acord asupra unei strategii pe termen lung, iar opiniile lor în privinţa viitorului ţării sunt diametral opuse.

La nici 48 de ore de la întâlnirea de la New York dintre Vladimir Putin şi Barack Obama, Ministerul rus al Apărării a anunţat că avioanele sale au atacat opt ţinte din Siria, aflate pe teritoriul controlat de Statul Islamic. Ar fi vorba vorba de obiective din apropierea oraşului Homs. Mai multe surse de la Damasc afirmă însă că atacurile ruseşti au vizat trei zone distincte de pe teritoriul ţării, iar opoziția siriană susține că s-au soldat cu moartea a 36 de civili și nu ar fi nicidecum vorba despre luptători jihadiști. Putin este acuzat că îl ajută, de fapt, pe Bashar al-Assad sub pretextul că luptă împotriva terorismului.

Singurul mod în care poţi lupta împotriva terorismului în Siria şi în ţările vecine Siriei este să acţionezi preventiv, să elimini teroriştii în zonele pe care le ocupă”, spunea Vladimir Putin.

Cu câteva ore înaintea raidurilor, Parlamentul de la Moscova aprobase operaţiuni militare în afara teritoriului Rusiei.

Implicarea Rusiei în operaţiunea antiteroristă din Siria se bazează pe legile internaţionale şi este în acord cu cererea oficială venită din partea preşedintelui Siriei”, motiva președintele Putin.

Bombardamentele ruseşti au declanşat, însă, nemulţumirea Occidentului. Mai multe state susţin că atacurile nu i-au vizat pe teroriştii din Statul Islamic, ci pe rebelii care i se opun preşedintelui Bashar al-Assad.

Rușii i-au informat pe americani de bombardamente cu o oră înainte, dar nu au precizat țintele vizate. Americanii au mai spus că rușii le-au cerut cu precădere să evite spațiul aerian sirian în timpul operațiunii pe care o vor desfășura.

Am fi foarte îngrijoraţi dacă Rusia nu ar viza zone în care acţionează Statul Islamic şi al-Qaida. Atacuri de acest gen ar pune la îndoială intenţia reală a Rusiei de a lupta împotriva Statului Islamic”, a declarat șeful diplomației americane, John Kerry.

Dacă este vorba de acţiuni împotriva Armatei de Eliberare din Siria şi în apărarea dictatorului Assad, atunci acesta ar fi cu siguranţă un pas făcut în spate”, a punctat și premierul britanic David Cameron.

Potrivit analiştilor de politică externă, Moscova a declanşat ofensiva în Siria cu un scop precis.

Atenţia tuturor a fost mutată dinspre Ucraina către Siria. Este fără îndoială o realizare importantă (a lui Vladimir Putin, n. red.). O altă realizare este că Rusia şi preşedintele Putin acţionează acum ca jucători importanţi pe scena mondială”, a subliniat analistul Maria Lipman.

Comunicare între armatele rusă și americană

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a spus miercuri că Moscova și Washingtonul au căzut de acord pentru stabilirea unor linii de comunicare directă între forțele americane și cele ruse, pentru a evita incidentele în teren. Discuțiile pentru stabilirea acestor linii vor începe în următoarele zile, a precizat Carter.

În lipsa unor comunicații directe cu rușii, avioanele americane vor trebui să conteze pe propriile sisteme radar pentru a identifica celelalte avioane din jurul lor și pentru a evita un eventual incident.

În ultimele săptămâni, serviciile secrete americane avertizaseră că Rusia a trimis deja avioane de luptă în Siria, în special în Latakia, oraş controlat de regimul Assad.

Peste 250 de mii de oameni au murit în Siria, în cei patru ani şi jumătate de război civil.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*