Ultimele Știri

Prutul are încă sârmă ghimpată! Tone de cărți interzise în Vama Albița

Prutul are încă sârmă ghimpată, oricât am încerca să nu recunoaștem asta, atât la București cât și la Chișinău sălășluiesc două cuiburi cu apucături ce țin de epocile demult apuse în țările civilizate.

Tinerii de pe ambele maluri ale Prutului încearcă să schimbe acest lucru prin sacrificii, marșuri, deplasări, școli de vară, totul, doar pentru a scoate această sârmă ghimpată. Însă, cei din fruntea celor două state românești încă nu vor să audă vocea copiilor care cer limba română în școlile din Basarabia.

Trei tone de cărți în limba română nu au fost lăsate, vineri, să treacă granița prin vama Albița în Republica Moldova. Ne așteptam ca vameșii basarabeni să pună probleme la intrarea în țară, dar nu, chiar vameșii români au blocat transportul, pentru că ar fi lipsit o ştampilă conform căreia nu făceau parte din patrimoniul naţional. Mii de români au donat o carte pentru copiii din Republica Moldova, și chiar am participat personal la împachetarea și selectarea acestor cărți, dar statul român ne arată că a rămas cu un sfert de veac în urmă. 

”În cadrul campaniei Cărţi peste Prut, organizate de către Centrul Român pentru Politici Europene, s-au strâns peste 30. 000 de cărţi în ultimul an, cărţi care urmau să ajungă în prag de sărbători la bibliotecile din mai multe localităţi din Republica Moldova. Nu de aceeaşi părere au fost vameşii români din vama Albiţa care au găsit problema esenţială: dacă printre cărţi or fi unele din patrimoniul naţional?

Sute de români şi-au donat bibliotecile sau au cumpărat cărţi noi pentru fraţii de peste Prut. Adevarul.ro a fost partener media al proiectului. Alexandru Rusu, coordonatorul local al proiectului, bibliotecar în satul Izbişte(raionul Criuleni(, a fost cel care s-a lovit de zidul, aparent birocratic. Deşi se aştepta ca problemele să le întâmpine la vama din Republica Moldova, iată că lectura nu este agreată nici de vameşii români.

„Partenerul” de dialog al basarabeanului a fost şeful de tură al vămii Albiţa, Marius Costache care a justificat că el nu are de unde să ştie că printre aceste cărţi n-ar fi şi unele din patrimoniul naţional: Bibliotecarul din Republica Moldova a fost trimis de către şeful vămii la brokeri pentru a face o declaraţie de export. Ajuns acolo, Alexandru Rusu, spune că brokerii n-au putut să-l ajute: „Brokerii au spus că ei nu pot face declaraţii vamale pentru donaţii de acest gen. Noi am fi făcut orice formalitate trebuia, doar să ne fi spus cineva. De la Chişinău am luat avize de la Ministerul Culturii şi de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”. Ne batem singuri cuie în talpă! Cazul de vineri este încă unul de lipsă de colaborare între autorităţile româneşti.

Proiectul Cărţi peste Prut este finanţat de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni cu suma de 24 000 de lei, având ca scop Consolidarea fondului de carte românească în bibliotecile rurale din Republica Moldova şi cuprinzând mai multe acţiuni. Deşi finanţat de către o instituţie a statului, o alta îi pune piedici şi se pune în calea cooperării dintre cele două state româneşti.

Cazurile problemelor la vamă din cauza cărţilor cu literatură română sunt la ordinea zilei, ele nerărindu-se semnificativ nici după plecarea comuniştilor de la putere la Chişinău. Totuşi, de regulă, la vama Republicii Moldova erau problemele cu aceste materiale, considerate de unii ca fiind chiar subversive.”

Sursa: Adevărul

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*