Ultimele Știri

Prună: În mod cert, faptele de corupție ne fură și mie și dumneavoastră ceva din buzunar

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat vineri că lupta împotriva corupției nu este o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre cetățenii României, atrăgând atenția că astfel de fapte „fură” de la fiecare „ceva din buzunar”.

„Lupta împotriva corupției nu este o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre noi, pentru că viața ne este afectată în mod direct. Faptele de corupție nu sunt numai infracțiuni și atât. Ceea ce vedem la nivel de infracțiune și la nivel de ceea ce se urmărește penal și se trimite în judecată este numai vârful aisbergului. Foarte multe fapte de corupție rămân nepedepsite, însă în mod cert faptele de corupție ne fură și mie și dumneavoastră ceva din buzunar”, a afirmat Prună la prezentarea noii Strategii Naționale Anticorupție 2016 — 2020, adoptată în ședința de guvern de miercuri.

Ea a spus că adoptarea Strategiei este unul dintre obiectivele asumate de actualul Executiv și că speră ca la sfârșitul a patru ani de implementare România să aibă rezultate concrete și măsurabile.

„Eu, ca ministru în Guvernul Cioloș, nu pot uita fondul emoțional al societății românești înainte cu câteva zile ca acest Guvern să fie învestit. În stradă s-a strigat acum zece luni de către mulți oameni, mulți oameni informați: ‘Corupția ucide!’ A fost un semnal de alarmă dramatic, care ne-a arătat tuturor cât de saturată este societatea românească de fenomenul acesta al corupției. Și în acest context cu totul deosebit, era firesc ca așteptările, cel puțin de la justiție, să fie enorme și sunt așteptări legitime. Când am venit la Ministerul Justiției, pe acest fond, pe care nu îl uit, cred că am o obligație față de cetățenii care au ieșit în stradă și față de cei care nu au ieșit, dar care gândesc la fel — ‘Corupția ucide!’ — m-am gândit să răspund așteptărilor cetățenilor și să livrez un rezultat tangibil și concret în timpul mandatului pe care îl am”, a explicat Prună.

Potrivit ministrului Justiției, adoptarea Strategiei a fost precedată de un amplu proces de consultare și care a însemnat discuții în cadrul unor platforme structurate cu 90 de instituții publice, organizații neguvernamentale, asociații de afaceri, societăți cu capital de stat sau privat.

„Au fost consultate părți interesate din societate, s-au făcut numeroase dezbateri publice, sectoriale, reuniuni tehnice organizate de Ministerul Justiției. Așa încât, fără niciun fel de ezitare, spun că această strategie nu este un proiect al Ministerului Justiției, ci este un proiect național. În arhitectura politicilor publice naționale, strategia aceasta ocupă un loc foarte important, la intersecția mai multor politici publice, fiind o strategie care la rândul ei este sectorială prin raportare la strategia națională de apărare a țării, pentru că, în fond, corupția, ca fenomen, este o chestiune care poate să aducă atingere siguranței naționale a unei societăți”, a susținut ea.

Raluca Prună a subliniat că rolul strategiei este de a defini o viziune de țară și de a răspunde la întrebarea cetățenilor legată de parcursul României în următorii patru ani.

„Noua strategie nu este numai despre aplicarea legii și despre forța coercitivă a statului, nu este numai despre ceea ce trebuie să facă instituțiile publice sau ceea ce trebuie să facă statul”, a menționat ministrul Justiției.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*