Ultimele Știri

Prună, despre moţiunea simplă ce o vizează: Aştept votul de miercuri şi, în funcţie de rezultat, o să iau o decizie

raluca pruna

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat luni, la finalul dezbaterilor privind moţiunea simplă pe justiţie din plenul Camerei Deputaţilor, că aşteaptă rezultatul votului de miercuri din plen, urmând ca, în funcţie de deznodământul moţiunii, să ia o decizie.

”E prematur să mă pronunţ. Aştept votul de miercuri şi, în funcţie de rezultatul votului de miercuri, o să pot să îmi fac propria reflecţie şi să iau o decizie”, a spus ministrul Justiţiei, la finalul dezbaterilor din Parlament.

Dezbaterea moţiunii împotriva ministrului Justiţiei a avut loc cu o prezenţă redusă a deputaţilor, singurii care au luat cuvântul fiind reprezentanţii grupurilor ALDE şi UDMR. Raluca Prună a fost criticată de către deputatul ALDE, Steluţa Cătăniciu, ce i-a reproşat ministrului Justiţiei că nu are nicio strategie de gestionare a sistemului judiciar.

”Ne-aţi apostrofat aici pe noi, câţi am fost în Parlament, spunând că moţiunea noastră simplă este o caricatură. De fapt  dumneavoastră şi Guvernul din care faceţi parte, puteţi spune orice doriţi, puteţi face orice doriţi pentru că nu v-aţi luat niciun angajament atunci când aţi preluat guvernarea. Aţi venit la Ministerul Justiţiei fără un program, fără o strategie  (…) Faceţi pe ministrul Justiţiei pentru a vă folosi propria ţară în mod cinic ca material didactic, astfel încât în CV-ul dvs. să apară calitatea de ministru în speranţa unei viitoare avansări la Comisia Europeană”, a spus Cătăniciu de la tribuna Parlamentului.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a spus că partidul urmează să ia o decizie asupra votului pe această moţiune.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată „Drepturile omului nu sunt un lux”, iniţiată de ALDE şi semnată de 53 de parlamentari, printre care Victor Ponta, Daniel Constantin sau Sebastian Ghiţă, a fos dezbătută  în plenul Camerei Deputaţilor, urmând ca miercuri plenul Camerei să voteze moţiunea simplă. 

Ideea centrală a moţiunii ALDE este aceea că ministrul Justiţiei nu tratează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti cu deferenţa cuvenită, mai ales în ceea ce priveşte modul în care Guvernul a soluţionat problema interceptărilor, generată de către decizia Curţii Constituţionale din februarie, potrivită căreia SRI nu poate face interceptări în cauze de natură penală.

”Din păcate, ceea ce aţi făcut până astăzi demonstrează că nu este de ajuns să citeşti şi să traduci legislaţia europeană pentru a înţelege principiile fundamentale ale sistemelor de drept ale naţiunilor civilizate”, i se reproşează Ralucăi Prună în textul moţiunii simple.

Totodată, semnatarii textului subliniază că nu se simt confortabili cu faptul că ”Uniunea Europeană este deservită de funcţionari care nu împărtăşesc principiile şi valorile fundamentale ale construcţiei europene şi care îndeamnă la nerespectarea lor”.

”Este adevărat că lupta împotriva corupţiei trebuie continuată şi s-au depus multe eforturi pentru această luptă, chiar în lipsa dumneavoastră, dar modul în care este ea purtată poate constitui o provocare pentru drepturile omului şi poate genera multe întrebări, una dintre ele esenţială, la care Parlamentul României, prin votul pe care îl va exprima pentru această moţiune, trebuie să răspundă: Sunt drepturile fundamentale ale omului un lux?”, se mai arată în moţiunea iniţiată de ALDE.

Printre cei 53 de semnatari se numără Victor Ponta (PSD), Sebastian Ghiţă (independent),  Kelemen Hunor (UDMR), Mihai Sturzu (independent), Daniel Constantin (ALDE), Remus Cernea, Daniel Chiţoiu (ALDE), Vlad Cosma (PSD) sau Marius Manolache (PSD).

Deşi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a susţinut în mai multe rânduri că PSD ar trebui să susţină această moţiune, social-democraţii nu doresc să se alăture demersului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că la moţiunea simplă pe Justiţie, depusă de ALDE, parlamentarii PSD vor fi în sală pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota, menţionând că au fost parlamentari social-democraţi care au semnat această moţiune.

„Eu premierului nu-i fac propuneri, îi fac sugestii, că nu suntem parteneri din câte ştiu eu. Cred că premierul ar trebui să hotărască o dată dacă mai schimbă ceva din Guvernul pe care-l conduce încă. Sunt o serie de miniştri care, sincer, nu văd de ce îi mai ţine în continuare în funcţie. Noi, de exemplu, am luat decizia să nu mai avem nicio întâlnire cu niciun ministru. (…) Am constatat că e pierdere de timp, pentru că nu înţelegeam nimic de la ei, nu aveau ce să spună”, a declarat Liviu Dragnea.

Moţiunea simplă se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. ALDE are însă doar 23 de deputaţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*