Ultimele Știri

Protestele continuă în Valea Jiului | Sute de mineri s-au blocat în subteran

Protest mineri Valea Jiului

Mai mulți mineri din schimbul patru de la mina Livezeni au refuzat în această dimineață să iasă din subteran, iar alți 25o, care lucrează în schimbul unu, li s-au alăturat, în timp de ortacii de la Lupeni si Lonea protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara.

Situaţia din Valea Jiului este extrem de tensionată în urma protestelor iniţiate de minerii ameninţaţi cu pierderea locurilor de muncă, odată cu hotărârea luată de Guvern de separare a activităţii miniere de cea de producţie a energiei.

Cei aproximativ o sută dintre mineri, care au protestat şi pe parcursul zilei de ieri, au rămas peste noapte în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, alături de cei patru lideri care se află în greva foamei, pentru a-l aştepta pe ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Ministrul ajuns dis-de-dimineaţă la Primăria Petroșani, le-a comunicat reprezentanților administației că nu există decât soluţia transferării activelor Complexului Energetic Hunedoara și acordarea ajutorului de stat către consiliile local, conform publicaţiei Gazeta de Dimineaţă.

Andrei Gerea s-a îndreptat apoi spre sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde a stat de vorbă cu minerii în curtea societății. Ortacii l-au întâmpinat cu imnul minerilor și au scandat îndelung:

”Nu ne mai mințiți, nu ne mai prostiți“, ”Vrem să muncim, nu vrem să cerșim“, ”Nu ne-nchideți minele, că vă rupem oasele“, ”Minerii și Valea, și-au pierdut răbdarea”.

Amintim că Guvernul a impus printr-o  ordonanță de urgență aprobată miercuri, divizarea Complexului Energetic Hunedoara și includerea celor patru unități miniere pe program de închidere cu termen limită 2018.

La începutul şedinţei de guvern de ieri, Victor Ponta a anunţat acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara şi i-a cerut ministrului Energiei să meargă la Petroşani şi să le arate sindicaliştilor şi documentele care arată că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană solicită închiderea CEH.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*