Ultimele Știri

VIDEO: Proteste violente în Peru împotriva unui proiect minier

Tia Maria

Șase ofițeri de poliție, un jurnalist și un protestar au fost răniți în ultimele ciocniri între poliție și cetățenii care demonstrează împotriva construirii unei mine de cupru, care ar polua zona și ar distruge agricultura. 

Demonstranții din sudul țării au marcat a patra zi de  grevă și cer stoparea imediată a proiectului minier datorită problemelor de mediu cu care se confrunta zona de mai mult timp. Proiectul de miliarde de dolari ar polua mediul și ar distruge agricultura, fapt ce i-a scos pe oameni în stradă. Oamenii acuză politicienii de corupție și spun că își vor da și viața pentru a stopa acest proiect minier distrugător.

TIA MARIA

Ziua de miercuri (13 mai), a fost marcată cu ciocniri violente între cetățeni și poliție, care a tras cu gaze lacrimogene spre manifestanți. Protestatarii au răspuns prin aruncarea tuburilor cu gaze lacrimogene și pietre către forțele de ordine. Cel puțin șase ofițeri de poliție, un jurnalist și un civil au fost răniți în violențele de miercuri. Greva la nivel regional a continuat joi cu manifestanții care au  dus la blocarea autostrăzii Panamericana Sur și marșuri pe străzile din orașul Arequipa.

 

Compania a declarat că va folosi cele mai înalte standarde de mediu, însă oamenii nu au încredere în companiile exploatatoare care au poluat și distrus mai multe zone din țară.  Demonstrațiile din ultimul timp au provocat moartea a trei persoane și alte 200 au fost rănite.

Primarul, Jaime de la Cruz, a cerut manifestanților să mențină presiunea asupra președintelui peruan, Ollanta Humala, care va fi obligat să ia măsuri împotriva proiectului minier Tia Maria

Demonstranții înarmați cu bâte au cerut tuturor oamenilor să iasă în stradă și să i-a parte la grevă. Un turist care vizita zona a spus că a fost șocant să vadă haosul de pe străzi. „Nu pot să cred că trecem printr-o situație de o asemenea magnitudine, unde este foarte clar că nu există nicio autoritate. Nu există nicio autoritate”, a spus turistul.

tia-maria-protester-killed-arequipa

Proiectul minier Tia Maria are potențialul de a produce circa 120.000 de tone/132,300 tone de cupru pe an, însă lupta cu localnicii ar putea duce la blocarea acestuia.

Corporația Southern Copper, a declarat că protestele ar putea întârzia începerea producției, planificată pentru anul 2017, și că progresul depinde de discuțiile dintre cetățeni și guvern. Guvernul peruan este principalul suporter al proiectului minier Tia Maria.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*