VIDEO: Proteste! Sute de refugiați și greci de rând au cerut deschiderea granițelor

  • Adelina Mitrache
  • 31 martie 2016
  • Externe
imigranti refugiati proteste grecia

Valul de refugiați care se îndreaptă spre Europa nu a fost oprit. Marți, la o săptămână de la încheierea acordului UE – Turcia, numărul migranților care se află în Grecia a crescut semnificativ. Autorităţile elene au înregistrat 766 de sosiri de marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă, faţă de 192 în ziua precedentă. Majoritatea au traversat nord-estul Mării Egee şi au ajuns pe insula Lesbos.

Sute de oameni, printre care refugiaţi, activişti pentru drepturile omului şi studenţi au protestat miercuri în centrul Atenei faţă de acordul dintre Turcia şi UE privind returnarea solicitanţilor de azil la Ankara, dar şi faţă de închidere rutei balcanice de migraţie, relatează Euronews.

Manifestanţii, au mărşăluit până la Parlament şi la sediul Comisiei Europene din capitala elenă şi au fluturat pancarte pe care scria “Fără graniţe, fără naţiuni, opriţi deportările!” şi “Aboliţi acordul rasist UE-Turcia”. Ei au scandat “Deschideţi graniţele!”.

“Nu vrem nimic din partea Guvernului grec. Şi ei au probleme economice acum”, a explicat un migrant din Afganistan. “Cerem lumii, ţărilor mari, să îşi deschidă graniţele pentru noi. Nu suntem aici pentru bani. Suntem aici pentru a ajunge într-un loc sigur. Vrem un loc sigur pe planetă”, a adăugat el.

“Mă aflu aici pentru a exercita presiuni asupra Greciei să oblige Macedonia să deschidă graniţele “,  a declarat Mohammad Ansari, un afgan de 26 de ani care se află în Republica Elenă de o lună. “De ce stăm aici? Ar trebui să plecăm”, a adăugat el.

O parte dintre manifestanţi au ajuns cu trenul la Atena din portul Pireu, aflat în apropiere, scrie Reuters. Acolo, circa 6.000 de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat, după ce au ajuns cu feriboturile de pe insulele greceşti. Mulţi dintre ei dorm în sălile de aşteptare din port, în corturi sau direct sub cerul liber, în zona docurilor.

Numărul de toalete protabile instalate se dovedeşte insuficient şi în permanenţă sunt cozi lungi. Mai mult, câteva bătăi au izbucnit în ultimele săptămâni pe încărcătoare de telefoane mobile sau pe mâncare.

Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a descris condiţiile din port drept ‘îngrozitoare”.

Printre cei aflaţi la Pireu se numără şi Mariam El Musa, o profesoară de 37 de ani din Alep, Siria. “Problema aici este psihologia oamenilor. Oamenii sunt furioşi şi deprimaţi pentru că graniţele sunt închise, pentru că durează o viaţă să primeşti ceva de mâncare şi pentru că suntem murdari (…). Noi, sirienii, am crezut că vom rămâne în Grecia numai două-trei zile”, a explicat ea.

Numărul refugiaţilor şi migranţilor care au ajuns în Grecia din Turcia a crescut semnificativ marţi, la circa o săptămână după ce Uniunea Europeană şi Turcia au încheiat un acord pentru a reduce afluxul.

Anunţul vine după ce Comisia Europeană a precizat marţi că, în săptămâna scursă de la intrarea în vigoare a acordului cu Turcia, numărul mediu al migranţilor ajunşi pe insulele greceşti a scăzut la 1.000, faţă de 2.000 în ultimele luni.

Marea Egee a fost afectată săptămâna trecută de furtuni puternice, care au făcut şi mai periculoasă decât de obicei călătoria din Turcia în Grecia.

În baza acordului dintre Bruxelles şi Ankara, intrat în vigoare la 20 martie, migranţii şi refugiaţii care ajung în Grecia riscă să fie trimişi înapoi în Turcia după ce sunt înregistraţi, iar eventualele lor cereri de azil sunt procesate. Extrădările vor începe la 4 aprilie. 

Pe data de 23 martie au mai avut loc proteste ale imigranților față de decizia de a închide granițele pentru a putea migra în întreaga Europă.

Refugiații s-au întins în linie în fața unui camion, în Idomeni, Grecia, pentru a protesta că sunt ținuți în țară. Demonstranții au cerut deschiderea granițelor Macedoniei pentru a-și putea continua drumul către țările nordice din Europa, acolo unde își doresc să ajungă. S-au strâns multe frustrări în rândul imigranților la granița Greciei de când Macedonia a permis doar grupurilor mici să treacă pentru a-și căuta azil.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *