Ultimele Știri

Proteste la Moscova: ”Nemțov a fost ucis de Ramzan Kadîrov, posibil la ordinul lui Putin”

putin

Opoziția rusă a manifestat duminică la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin, la șapte luni de la asasinarea lui Boris Nemțov. Este prima acțiune autorizată de acest fel din ultimul an. Protestul a avut loc în cartierul Marino, la marginea Moscovei, după ce autoritățile au refuzat accesul la o locație mai centrală.

Unul dintre cei mai înverșunați critici ai regimului de la Kremlin Alexei Navalnîi l-a învinuit pe Vladimir Putin de moartea politicianului Boris Nemțov.

„Îmi propun să declar de pe această scenă că Boris Nemțov a fost ucis de Ramzan Kadîrov, posibil la ordinul lui Putin. Nu am de gând să păstrez tăcerea,chiar dacă risc să fiu persecutat sau închis pentru acest lucru. Mă susțineți sau nu?”, a declarat opozantul Alexei Navalnîi.

Mitingul a avut loc pe 20 septembrie, la 4 ani ani de la așa-numita „rocadă” a prim-ministrului Vladimir Putin, în septembrie 2011, cu președintele Dmitri Medvedev. Acțiunea de protest vine pe fondul mai multor controverse și dificultăți pe plan intern cât si extern pentru Rusia.

2efa3fe419f043629d6b3f47d44998a8

Rusia este văzută ca un stat agresiv și un pericol pentru vecinii săi, deoarece încalcă legile și protocoalele internaționale.  Ca o ironie crudă, Rusia a preluat luna aceasta președinția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care îi dă dreptul să joace un rol esențial în stabilirea agendei de securitate a organizației Mondiale.

Putin însuși are programat la New York un discurs la Adunarea Generală a ONU din 28 septembrie. Politica externă a lui Putin a avut un impact substanțial în interiorul Rusiei. Sancțiunile internaționale, împreună cu scăderea dramatică a prețurilor la petrol și deprecierea ulterioară a rublei, au distrus economia rusă și au afectat traiul cetățenilor de rând.

55ff2556c361880f2d8b45ae

În schimb regimul Putin a instituit cenzura pe toate canalele posibile. Organele de represiune au fost finanțate puternic, în timp ce sistemul de sănătate și învățământ a fost lăsat la limita subzistenței. Mass-media independentă, precum și mulți jurnaliști au ales să părăsească Rusia din cauza cenzurii.

Cele mai importante revendicări ale manifestanţilor au fost dreptul de a participa la alegeri, abolirea cenzurii și eliberarea prizonierilor politici.

Marşul protestatarilor s-a desfășurat pe o distanță de aproape trei kilometri. Manifestația are loc la o săptămână după alegerile regionale care au confirmat victoria partidului pro-Kremlin, Rusia Unită. 

alexei

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*