Ultimele Știri

Proteste în Portul Constanța: „Dacă portul respiră curat, Constanţa respiră la fel”, „Corupţia ucide”

proteste Portul Constanța Foto Arhivă

Peste 300 de sindicalişti şi reprezentanţi ai organizaţiei patronale Operatorul Portuar au protestat, miercuri dimineaţă, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, cerând schimbarea conducerii acestei instituţii.

Oamenii au ajuns, în jurul orei 9.00, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC), aducând mai multe utilaje, şi au protestat bătând în butoaie şi folosind fluiere şi vuvuzele.

Ei au avut pancarte pe care scria: „Vrem coerenţă şi strategie, nu prostie şi haos”, „Portul e casa noastră, nu vă bateţi joc de el”, „Dacă portul respiră curat, Constanţa respiră la fel”, „Trădători de ţară”, „Corupţia ucide”.

Protestatarii au cerut schimbarea conducerii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

„Ne aşteptăm ca ministrul Transporturilor să îi demită pe toţi de la conducerea Portului Constanţa şi să înceapă să pună ordine în tot ce avem noi probleme de rezolvat: contracte de închiriere, tarife, masterplan, subconcesionare. Totul trebuie pornit de la cei din conducere, trebuie demişi că nu se mai poate, de trei ani avem aceleaşi probleme”, a declarat Ştefan Muntoiu, purtătorul de cuvânt al organizaţiei patronale Operatorul Portuar.

Manifestanţii sunt hotărâţi să continue protestele până când conducerea APMC va fi înlocuită.

„Protestăm până când vor fi schimbaţi din funcţie, este evident că lucrurile sunt trenate ori din lipsă de asumare de răspundere de către factorii de decizie în a rezolva problema de la Portul Constanţa, ori, pur şi simplu, nu vor să-i schimbe în condiţiile în care există rapoartele Parlamentului cu privire la activitatea APMC, două rapoarte ale Corpului de control al ministrului Transporturilor, care spun: management defectuos şi abuz în serviciu. Am înţeles că documentele sunt deja înaintate către DNA, dar nu putem să aşteptăm sau să ne aşezăm la masă pentru discuţii şi rezolvat problemele cu aceşti indivizi care de trei ani îşi bat joc de Portul Constanţa”, a declarat Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare.

Reprezentanţii protestatarilor au anunţat că, în 7 martie, Tribunalul Constanţa a decis că a fost ilegală numirea a patru din membrii Consiliului de Administraţie al APMC.

Protestul a durat aproximativ o oră şi jumătate, iar manifestanţii sunt hotărâţi să organizeze acţiuni similare în fiecare săptămână, până la schimbarea conducerii APMC.

Un protest similar a avut loc la Constanţa în 1 martie, la acesta participând tot peste 300 de persoane.

Luni, Tribunalul Constanţa a dat o sentinţă potrivit căreia este ilegală numirea a patru din membrii Consiliului de Administraţie al companiei care administrează cel mai mare port al României. Cei patru administratori vizaţi de decizia instanţei sunt Tudor Baltă, Viorel Olea, Marcela Frigioiu şi Adrian Cighi. Aceştia au fost numiţi la în baza unor hotărâri luate în cadrul unor adunări generale ordinare ale acţionarilor din 2012, 2014 şi 2016. Hotărârea judecătorilor este executorie.  

Decizia instanţei în privinţa administratorilor are ca efect anularea unor hotârâri ale Consiliului de Admnistraţie al Portului Constnaţa luate în ultimii patru ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*