Ultimele Știri

Proteste în penitenciare: ANP trage atenția că angajații nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității

inchisoare

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor atrage atenția că angajații nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității, dar pot organiza forme de protest în condițiile legii.

„Conform statutului funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizații sindicale și asociații profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale, aceștia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranței penitenciarelor și cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, reprezintă drepturi legale ale funcționarilor publici cu statut special”, precizează ANP.

Revendicările organizațiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială, conform ANP.

„Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanță cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaționale. Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administrația Națională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că, în decursul anului 2016, a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiția absolvenților instituțiilor de învățământ postliceal și universitar și organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituții”, arată ANP.

ANP a solicitat conducerilor unităților penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziție astfel încât să se respecte prevederile Acordului colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative și organizatorice legale care evite depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare, conform Mediafax.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*