Ultimele Știri

Protestatari turci au agresat un grup de turiști sud-coreeni, crezând că sunt chinezi

Naționaliști turci care manifestau contra politicii Chinei față de minoritatea musulmană uigură au agresat sâmbătă un grup de turiști sud-coreeni în centrul istoric al orașului Istanbul, luându-i drept chinezi.

Sute de manifestanți defilau în vecinătatea Palatului Topkapi, reședința sultanilor otomani între 1465 și 1853, pentru a protesta față de restricțiile la care sunt suspuși uigurii, potrivit presei turce, în luna de post a Ramadanului. Unii dintre aceștia au agresat turiști sud-coreeni în fața Palatului Topkapi, strigând „Allah Akbar”. Poliția a intervenit în ajutorul turiștilor aruncând cu gaze lacrimogene în direcția manifestanților, membri ai Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP).
„Nu sunt chinez, sunt coreean!”, a spus unul din turiști, vizibil șocat, într-o înregistrare video difuzată de agenția de presă Dogan.Acest incident a avut loc pe fondul tensiunilor dintre Turcia și China ivite din cauza restricțiilor la care sunt supuși uigurii în luna Ramadanului. Ankara l-a convocat în această săptămână pe ambasadorul Chinei pentru a oferi explicații în legătură cu aceste restricții. Beijingul a respins aceste acuzații și a cerut autorităților de la Ankara să își clarifice declarațiile.Un grup de 173 de uiguri a ajuns marți în Turcia după ce au fugit din China pe teritoriul Thailandei.

Sute de naționaliști turci au manifestat în întreaga țară în ultimele săptămâni pentru a denunța restricțiile al căror obiect sunt uigurii din China. Un restaurant chinezesc foarte frecventat din Istanbul a fost atacat miercuri de naționaliști care i-au spart geamurile, în timp ce proprietarul este turc, iar bucătarul-șef uigur.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*