Ultimele Știri

Protest în negru: Polonia vrea să interzică avortul

Mii de polonezi îmbrăcaţi în negru au ocupat sâmbătă după-amiază străzile capitalei pentru a protesta faţă de o lege controversată, care ar introduce o interdicţie completă împotriva practicării avortului în Polonia. Protestatarii au scandat ”Corpul meu. Alegerea mea” şi au purtat pancarte cu mesajul ”Suntem dezamăgiţi să vă informăm cu privire la moartea drepturilor femeilor” pe străzile Varşoviei.

Demonstranții i-au calificat drept ”talibani” pe susținătorii acestui proiect de lege și au apreciat că Polonia ar putea deveni ”un infern pentru femei”.

Alți participanți au strigat ”Make love not PiS” (PiS se pronunță în limba poloneză la fel ca ”peace” în engleză, n.r.).

”Chiar și legile privind avortul din Iran sunt mai liberale decât această propunere, iată de ce trebuie să protestăm”, a spus una dintre participantele la protest, Marta Nowak.

polonia

Manifestații similare erau anunțate și în alte orașe poloneze. Legea privind avortul în Polonia limitează deja întreruperea voluntară a sarcinii și nu o autorizează decât în trei cazuri: când există risc pentru viața și sănătatea mamei, când examinarea prenatală indică o gravă patologie ireversibilă la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol.

Noul text propus de mai multe organizații anti-avort autorizează o întrerupere a sarcinii numai dacă această măsură este necesară pentru a proteja viața și sănătatea mamei.

Potrivit estimărilor unor organizații feministe, anual între 100.000 și 150.000 de femei poloneze procedează clandestin la avort, fie în cabinete medicale din Polonia, fie în clinici germane, slovace sau austriece. Numărul avorturilor autorizate în Polonia oscilează între 700 și 1.800 pe an.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*