Ultimele Știri

Protest în fața sediului Poliției Locale în urma împușcării unui tânăr în cap

protest Foto: Sorin Olteanu

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică un tânăr a fost împușcat în cap pe o stradă din centrul Capitalei în urma unei altercații verbale cu doi polițiști comunitari. 

Un grup de tineri a fost oprit spre legitimare de o patrulă mobilă de polițiști comunitari. Polițiștii comunitari au fost coordonați de polițiști în civil care îi urmăreau pe activiști, afirmă o persoană care a asistat la eveniment.

Tinerii au reacționat cerând ca și patrula să se legitimeze și de aici a pornit scandalul. Pe fondul nervozității și tensiunii acumulate un polițist comunitar a scos pistolul și a tras de trei ori asupra lui Ionuț Cojan, un tânăr în vărstă de 19 ani. Tânărul a fost rănit în zona capului, activiștii acuzând atitudinea abuzivă a polițiștilor deoarece acesta practic i-a pus pistolul la cap și a tras.

Duminică seara în jurul orei 19:30 un grup de activiști, circa 50 de persoane, s-au deplasat în fața sediului Direcției Generale a Poliției Locale a Municipiului București pentru a cere socoteală pentru cele întâmplate.

La sosirea activiștilor au sosit și oamenii Jandarmeriei Române care i-au anunțat pe activiști că participă la o acțiune ilegală fără autorizație. Au urmat discuții în contradictoriu pe legislației cu jandarmii prezenți la fața locului, deviind într-o discuție sterilă. Poliția Locală a Municipiului București a ezitat să răspundă întrebărilor activiștilor și s-a scuzat asupra faptului că nu are jurisdicție asupra Poliției Locale Sector 1. 

Reprezentantul Direcției Generale a Poliției Locale a Municipiului București a declarat că această instituție răspunde doar de Primăria Capitalei condusă de primarul Sorin Oprescu. Am înțeles de la reprezentantul  Direcției Generale a Poliției Locale a Municipiului București că fiecare primar de sector are poliția lui locală pe care o coordonează. Astfel, în Capitală există 7 structuri de Poliție Locală independente care răspund în fața celor șapte primari. 

11428049_969004733130027_5227526052136315448_n

Activistul George Epurescu s-a arătat indignat de atitudinea Poliției Locale și a Jandarmeriei Române, care ar comite nenumărate abuzuri în opinia sa.

”Miturile cu autorizația pentru protest și oraganu’ te legitimează când vrea muschiu’ lui au luat prea mare amploare și tind să devină normalitate. Nu, nu există autorizație pentru protest. Cine are una acasă să o publice pe net ca să terminăm cu minciunile. Dreptul fundamental la liberă întrunire și dreptul la liberă exprimare a opiniilor nu se supun aprobării nimănui, tocmai pentru că sunt drepturi fundamentale la fel ca dreptul la viață.

Politia și Jandarmeria nu au drept de viață și de moarte asupra cetățenilor civili, pașnici, ci se supun unor reguli stricte. Legitimarea cetățenilor nu se face după cum vrea tot muschiu’ organului. Ci numai în cazurile în care există suspiciuni cu privire la săvârșirea unor fapte prevăzute de lege ca infracțiuni sau contravenții.

Dacă un om e îmbrăcat mai sărăcăcios nu înseamnă că e infractor. Ci că e un pârlit în cel mai nefericit caz, pentru ca infractorii în România se îmbracă la costum de mii de euro, se accesorizează cu genți de mii de euro, poartă rochii scumpe de firmă, cumpărate la Milano cu bani furați. Hai să demontăm aceste mituri menite să ne ducă încet, dar sigur, spre un stat totalitar în care cedăm de bună voie prin lipsa de reacție drepturile fundamentale.”, a scris Epurescu pe pagina sa de Facebook. 

11427183_969004696463364_1787477928957854887_n

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Protest în fața sediului Poliției Locale în urma împușcării unui tânăr în cap

  1. Niculae Radulescu-Dobrogea // 15 iunie 2015 at 13:46 // Răspunde

    Apar si postacii cu simbrie…

  2. au si aparut putorile securitatii la comentarii impotriva protestelor

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*