UPDATE: VIDEO/FOTO: Circa 8.000 de profesori protestează în faţa Palatului Victoria

proteste profesori

Negocierile dintre sindicatele din Educație și ministrul Muncii au eșuat, așa că 15.000 de profesori vor protesta miercuri, de Ziua Copilului, în fața Guvernului.

UPDATE: Circa 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ protestează , la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă, ameninţând că dacă nu se găsesc soluţii reale se poate ajunge la boicotarea examenelor.

Protestatarii s-au strâns, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, urmând să plece în marş spre Palatul Cotroceni. Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.

„Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată”, a declarat un dascăl.

Oamenii poartă mesaje precum „Lăsaţi educaţia educatorilor”, „Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau „Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”.

„Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învăţământ nu se poate trăi”, a spus un protestatar.

Un alt dascăl a declarat că „pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi „

Potrivit unui document obţinut, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.

proteste profesori

proteste profesori

proteste profesori

proteste profesori

proteste profesori

Sindicaliștii cer salarii mărite cu 10 la sută, de la 1 august, dublu față de cât le-a oferit ministrul.

Traficul rutier va fi restricționat miercuri în Piața Victoriei din București, când sindicaliștii din educație își vor desfășura mitingul și un marș.

Pentru buna desfășurare a manifestației, începând cu ora 9:00, se va restricționa traficul rutier pe șos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei. Circulația în Piața Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens, în fața Guvernului, între bd. Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu.

Se va restricționa traficul pe sensul de circulație din Piața Victoriei, relația str. Buzești – bd. Nicolae Titulescu către Calea Victoriei, respectiv către bd. Lascăr Catargiu (restricția se va menține până la finalizarea activității). Pe str. Paris traficul va fi direcționat doar către bd. Aviatorilor, iar pe breteaua Iancu de Hunedoara – doar către bd. Aviatorilor.

Începând cu ora 12,30 se va restricționa gradual traficul rutier de pe traseul de deplasare a marșului, precum și pe străzile care acced în acestea.

Polițiștii recomandă următoarele rute alternative: Piața Presei Libere – bd. Kiseleff – Piața Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle – Calea Dorobanților – șos. Ștefan cel Mare; Piața Presei Libere – Piața Montreal – bd. Mărăști – bd. Ion Mihalache – Piața Victoriei.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă în această perioadă și să respecte semnalele agenților de poliție rutieră și ale poliției locale, precum și să folosească rutele ocolitoare.

Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate și semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare și să nu staționeze pe partea carosabilă.

În tot acest timp, Jandarmeria Capitalei va lua măsuri de ordine și siguranță publică.

40 de cadre didactice au plecat din Arad pentru a participa la protestul ce are loc miercuri în Bucureşti pentru „a recâştiga statutul de dascăl şi poziţia socială în societate”, „salarii decente” şi pentru ca „educaţia să fie considerată prioritate naţională”

Sindicaliştii din educaţia arădeană spun că dacă s-ar aloca banii prevăzuţi în lege pentru educaţie s-ar rezolva toate probele sistemului, iar cadrele didactice nu ar mai fi „umilite prin salarizarea pe care o au şi care se preconizează în următorii ani”.

„Mergem la Bucureşti să protestăm în special pentru respectarea legilor în România, adică alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, care e prevăzut de lege, respectiv prin finanţarea corespunzătoare, adică această alocare, s-ar rezolva toate problemele cu care se confruntă sistemul educaţional”, a declarat liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, profesorul Dănuţ Ienăşescu, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Cadrele didactice vor salarii mai bune, dar şi să îşi recâştige statului şi locul în societate. Sindicaliştii mai spun că vor o lege a salarizării care să fie unitară şi care să plaseze cadrele didactice acolo unde le este locul din punct de vedere social şi conform Constituţiei, nu doar declarativ, ci şi faptic să fie socotite prioritate naţională.

„Dorim să fim reconsideraţi şi să recâştigăm statutul de dascăl, care în ultima perioadă a fost denigrat, respectiv poziţia socială în societate. Salarii decente, corespunzător studiilor şi importanţei sociale, creşterea valorii costului standard per elev, care nu a mai fost reactualizat de câţiva ani, decontarea navetei, un cadru legal care să nu fie tot timpul schimbat şi să fie situaţii în care să depindem de administraţiile locale în a primi decontarea navetei, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi. Creşterea valorilor burselor, dotarea corespunzătoare a şcolilor, depolitizarea sistemului. Sistemul de învăţământ, educaţia, să fie nu doar declarativ, ci şi faptic, considerat prioritate naţională”, a mai declarat liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, profesorul Dănuţ Ienăşescu.

Cadrele didactice consideră că „dacă se va investi corespunzător în educaţie, în educare, credem că se vor reduce costurile în re-educare”, iar promisiunile din aceste zile nu sunt creşteri salariale, ci cârpeli cu care nu pot fi de acord.

„Conform acelui slogan „fără educaţie, moare orice naţie”, ne-am dori să nu aşteptăm la rând pentru a se aloca fonduri sufieciente, respectiv creşteri salariale şi pentru colegii din sistemul de învăţământ. (…) În acest moment nu se pot face încadrări pentru personalul nedidactic, salariile sunt mici şi pentru aceştia, pentru colegii – personal didactic auxiliar, orice încadrare se face doar cu încadrarea în buget. Deci totul pentru buget. În acest moment, ceea ce ni s-a promis vis-a-vis de salarizare, nu este o creştere salarială, ci este o cârpeală. Nu putem să fim de acord cu aşa ceva”, a mai declarat liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, profesorul Dănuţ Ieneşescu.

Profesorii nu exclud nici varianta blocării anului şcolar.

„Având în vedere că de fapt e vorba de finanţare, de salarii, cred poate fi luat în discuţie (blocarea sfârşitului anului şcolar – n.r). Doar că în acest moment este prea repede a declara eu sau a spune „da, următorul pas efectiv va fi blocarea sfârşitului de an şcolar, boicotarea examenelor”. În funcţie de care va fi atitudinea, de ceea ce se va întâmpla de după ziua de miercuri, zilele următoare, ne vom consulta membrii de sindicat şi funcţie de opţiunea lor vom lua decizia finală. Sperăm ca decidenţii politici, măcar în al 12-lea ceas să vadă că fără educaţie nicio ţară nu are viitor„, a mai declarat Ienăşescu.

La mitingul ce are loc miercuri în Bucureşti sunt aşteptate circa 15.000 de persoane.

La Arad au avut loc în cursul săptămânii trecute două proteste ale profesorilor şi elevilor, faţă de ceea ce sindicaliştii din educaţie denumesc „subfinanţarea continuă a sistemului de ecucaţie”. Protestarii au ieşit în pauza mare în curţilor şcolilor, iar clopoţelul a sunat în continuu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *