Ultimele Știri

Protest antifracking la Parlament

În cursul ultimelor doua zile a avut loc la București  Summitul energetic pentru Europa de Est, unde au fost prezenți importanți oameni din domeniul energiei și 29 companii.  Evenimentul a fost organizat sub egida primului ministru Victor Ponta,  Ministrului delegat pentru Energie din România, Răzvan Nicolescu, şi a Comisarului european pentru energie, Günther Oettinger. La eveniment au fost prezenti reprezentanți ai marilor companii consumatoare de energie din România, Arcelor Mittal, ALRO Slatina, Azomureş și importanți ”jucători” de pe piață. Au mai participat consilierul ministrului energiei,  Karol Borbely, dar și reprezentanți ai Petrom și Chevron. La acest eveniment presa nu a avut acces, fiind un eveniment organizat într-o secretomanie totală, de aici pornind și temerile militanților antifracking din România.  Întâlnirea a avut loc în sala Drepturilor Omului la Palatul Parlamentului, iar comisarul  european pentru energie, Günther Oettinger a ținut să precizeze la conferința de presă că Europa va avea probleme mari în următoarea perioadă cu prețurile la energie dar și cu o rată a șomajului ridicată,  fiind antrenată de creșterea prețurilor.

 Gunther Oettinger

„Nu încape nicio îndoială că acum Europa trebuie să plătească mai mult pentru gaz în comparaţie cu SUA şi Asia„ a spus  Oettinger. „Dacă vrem să (mai) avem industrie, dacă vrem să ne păstrăm locurile de muncă în energie, dacă vrem investiţii pentru noi locuri de muncă, pentru a dezvolta industria aluminiului, cuprului, chimie, carbon textile, hârtie, ceramică trebuie să fim competitivi cu costurile şi preţurile energie comparativ cu actorii pe plan mondial.„ a mai afirmat comisarul european. Günther Oettinger  a mai precizat că parteneriatul cu Gazprom  va continua, dar vor fi cautate soluții pentru importul de gaze  din Azerbaijan, Norvegia, Algeria, dar și prin producția proprie de gaze convenționale și neconvenționale a statelor membre, pentru a se limita dependența de ruși.

Militanții antifracking au protestat în fața Palatului Parlamentului la intrarea dinspre parcul Izvor unde au întins mai multe banere și pancarte cu diferite mesaje împotriva fracturării hidraulice, dar și mesaje cu ”tentă” respectiv ”Murder Scene” (scena crimei), aceștia considerând că această întâlnire este o crimă împotriva drepturilor omului, având în vedere că sedința a avut loc chiar în sala Drepturilor Omului. Protestarii îl acuză pe comisarul european  Oettinger ca fiind ” unul din cei mai entuziaști suporteri ai fracturării hidraulice și a hidrocarburilor neconvenționale„ respectiv  ”Bucurestiul a devenit o capitală a fracturării hidraulice, alături de Londra și Varșovia.„  Protestarii au mai precizat că România merge în linie dreaptă spre exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, având în vedere sprijinul acordat de primul ministru Victor Ponta, companiei Chevron care a instalat prima sondă la Pungești dar și prin numirea ministrului energiei Razvan Nicolescu, fost angajat al  Petrom, companie care dorește să exploateze gazele de șist prin fracturare hidraulică. Activiștii antifracking au afirmat că vor continua protestele împotriva fracturării hidraulice și vor susține în continuare comunitățile locale care se confruntă cu problema exploatării gazelor de șist.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*