Ultimele Știri

Prospecţiunile şi protestele împotriva gazelor de şist iau amploare în judeţul Timiş

Prospecţiunile necesare pentru exploarea şi exploatarea gazelor de şist iau amploare în vestul ţării, în special în judeţul Timiş. Aceste operaţiuni de prospectare au loc fără acordul cetăţenilor, iar în cele mai multe cazuri aceştia se trezesc cu terenurile invadate de cabluri şi aparatură. Un bătrân din localitatea Cenad, judeţul Timiş s-a trezit cu terenul invadat de cabluri şi aparatură utilizată de cei de la prospecţiuni.

Bărbatul a sunat la poliţie, respectiv la 112 pentru a găsi o rezolvare şi pentru a le spune poliţiştilor ce a găsit pe terenul lui.   

Cenad

Discuţia dintre proprietar şi poliţişti:

Dacă au fost puse fără acordul dumneavoastră, intraţi şi araţi terenul.
– Dar le ar în pământ? Nu păţesc nimica dacă le ar?
– Ce să păţeşti?
– Le îngrop în pământ, pot să le îngrop?
– E pământul dumneavoastră, faceţi ce vreţi cu ele.
– E proprietatea mea şi a lui taică-meu.
– Aţi dat acordul la cineva să intre pe pământul dumneavoastră?
– Nu am dat acordul la nimeni.
– Păi atunci intraţi şi vă araţi pământul.

După ce poliţistul i-a spus că poate ara terenul, bărbatul, ajutat de mai mulţi tineri care militează împotriva exploatării gazelor de şist, a scos din pământ ţăruşii şi aparatura prinsă de aceştia.

„Nu mi-a cerut nimeni acordul”, – Şi ce plănuiţi, ce vă gândiţi să faceţi mai departe? ”Eu plănuiesc să-mi lucrez terenul în continuare. Ce să fac altceva? Că eu din terenul ăsta trăiesc, îmi întreţin familia din terenul ăsta, n-am alt venit”, spune Vasile Gligor, proprietarul terenului.

„Vrem apă curată, nu contaminată! Vrem apă curată, nu contaminată!”„Oamenii trebuie să conştientizeze că stă în puterea lor să meargă fiecare pe pământul lui şi, dacă nu şi-au dat acordul, pur şi simplu, să scoată tot ce găseşte pe pământ, să facă reclamaţii, să cheme poliţia pentru că altfel nu se poate”, spune Ivan Vasilcin, organizatorul mitingului care a avut loc duminică în localitatea Cenad. (Sursă declaraţii – Digi24)

Astfel oamenii sunt obligaţi să suporte ilegalităţile celor de la Prospecţiuni care comit tot felul de abuzuri. În urma acestui eveniment Vasile Gligor a fost chemat la secţia de poliţie şi luat la întrebări de cei care ar trebuie să reprezinte legea. Poliţiştii l-au acuzat pe proprietar de faptul că acesta trebuia să îi contacteze pe dânşii, nu trebuia să apeleze la 112. Bătrânului i s-a recomandat să numai apeleze la cei care luptă împotriva gazelor de şist pentru că reprezintă un factor perturbator în zonă.

Protestele împotriva gazelor de şist i-au amploare în zonă pentru că oamenii nu sunt de acord cu ilegalităţile comise de cei de la Prospecţiuni şi consideră fracturarea hidraulică un procedeu periculos, care ar putea distruge agricultura în zonă. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*