Ultimele Știri

Propunerile PSD și PNL pentru votul din diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat consultările cu partidele politice pe tema legilor electorale şi a procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare.

Primele discuții au început cu delegaţia PSD. După consultările președintelui cu reprezentanții PSD, Victor Ponta a vorbit depre votul din diaspora şi a insistat pentru înscrierea pe listele electorale, cu şase luni înainte, a românilor stabiliţi în străinătate care vor să voteze.

Pentru asigurarea votului persoanelor și cetățenilor români din afara țării, atâta timp cât solicitările noastre, și anume organizarea alegerilor și în afara țării de către AEP, nu de către Guvern, și organizarea pe baza înscrierii cetățenilor români într-un termen de șase luni înainte de alegeri, este o propunere pe care o susținem”, a spus Victor Ponta.

Reprezentanții PNL au declarat, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că sunt de acord cu propunerea ca românii din străinătate să se înscrie pe liste cu șase luni înainte, dacă vor să voteze, dar că trebuie verificat dacă acest lucru poate fi făcut din punct de vedere constituțional.

„Suntem adepții votului alternativ, am înțeles că și PSD e, deci nu vor fi probleme dacă vor această lege. Oamenii pot vota ca și până acum, în secțiile de votare, dar ca să fie numărul de secții suficiente, dorim ca AEP să organizeze aceste alegeri și să aibă și datele necesare – preînscrierea celor care doresc să voteze prin corespondență – cu un timp înainte și aici suntem într-o discuție constituțională. Pe noi nu ne deranjează șase luni, dar constituțional nu știm dacă putem declanșa procedurile de înscriere mai devreme de declanșarea alegerilor, deocamdată cu 70 de zile, cât spune legea”, a spus Vasile Blaga.  

Discuțiile vor continua și cu reprezentanții celorlalte partide. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*