Ultimele Știri

Proiectul legii malpraxisului: Victimele erorilor medicale ar putea primi despăgubiri de cel mult 32.000 de euro

Legea malpaxisului s-ar putea schimba. Deocamdată este în fază de proiect și prevede despăgubiri ale erorilor medicale.

Victimele erorilor medicale ar putea primi despăgubiri de cel mult 32.000 de euro. Mai mult, medicii care greșesc vor fi, după un an, absolviți ce orice vină fără a mai fi sancționați.

Mai mulți medici cer să fie scoşi din categoria funcţionarilor publici şi să desfăşoare o profesie liberală. Acest lucru i-ar ajuta să primească bani de la pacienți fără să mai fie acuzați de corupție.

În ultimii patru ani, pacienţii au depus la Colegiul Medicilor 469 de plângeri, care au implicat peste 600 de cadre medicale. Doar în 13% dintre cazuri s-au aplicat sancţiuni, iar jumătate dintre acestea au fost avertismente şi mustrări.

”Dă foarte bine acolo să blamezi medicii. Şi dumneavostră urmăriţi şi dumneavostră: dacă nu există o ştire cu DNA-ul atunci trebuie să apară o ştire cu malpraxis. A fost pauză la DNA două zile. Au apărut, am numărat, nouă cazuri de malpraxis”, a spus Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Medicii doresc ca pe viitor, să se realizeze contracte independente cu spitalul în care lucrează. Motivul este unul incredibil: le-ar permite să ia bani de la pacienți și totodată sunt feriți de efectele legii care ar încadra acest lucru la fapte de corupție.

”Deja există numeroase exemple în care medicii activează în spitalele publice nu ca şi angajaţi ci ca şi profesie liberală aşa cum suntem prin contracte de furnizări servicii prin cabinet individual, societăţi medicale şi aşa mai departe. E un subiect la care merită să medităm pentru că el ar putea să ne scoată în mod clar definitv din statutul de funcţionari publici”, a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Proiectul legii malpraxisului a trecut de Senat și prevede oferirea unor daune morale, în cazul în care se demonstrează că este un caz de malpraxis. Victima ar putea primi 60 de salarii medii brute ca despăgubire.

Iar ca medicii să fie puși la adăpost în aceste cazuri, faptele lor de malpraxis se vor prescrie în termen de un an.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Proiectul legii malpraxisului: Victimele erorilor medicale ar putea primi despăgubiri de cel mult 32.000 de euro

  1. Pai sa le dea imunitate ca la oamenii politici cand iau spaga,nu conteaza ca nenorocesc vieti sau familiile celor omorati sau nenorociti de ei.

  2. Atata timp cat primesc bani si nu cer, mi se pare perfect normal! Oricum suntem printre ultimele tari din UE ca salarii ale medicilor. La noi, un medic angajat la stat poate castiga cel mult 1.500 de euro pe luna, maximum! In alte tari, Anglia, Germania, etc. ajung si la salarii de 30.000 de euro. Pai nu e normal sa accepte bani? Eu prefer sa primeasca bani decat sa ne plece intr-una medici foarte buni! Sau, sa le mareasca salariile si sa catalogheze primitul banilor ca fapta penala!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*