Ultimele Știri

Proiectul de lege privind votul prin corespondență a fost respins

Proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondență a fost respins de membrii Camerei Deputaților.

După atâtea frământări, proteste, parcă simțeam nevoia unei schimbări. Schimbare pe care toată țara a cerut-o după minunatele alegeri prezidențiale din acest an. Se pare însă că cei care sunt puși să ne reprezinte, şi care ar trebui să ia cele mai bune decizii pentru poporul român, se joacă cu timpul și răbdarea noastră.

După alegeri s-a ajuns la concluzia că trebuie o schimbare în ceea ce privește modul de votare a celor din diaspora. Deja știm de cozile interminabile, de multitudinea orelor petrecute în fața secțiilor de votare și de închisul ușilor în nas, la terminarea programului. Acum, aleșii noștri și-au arătat adevărata față, respingând un proiect de lege atât de necesar. 

Proiectul propunea introducerea votului prin corespondență în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Însă azi, când trebuia să fie o zi istorică, una a schimbării, deputații au hotărât să respingă proiectul care ar fi facilitat modul de votarea a celor din diasporă. Iniţiativa legislativă a fost respinsă cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă.

Ce e și mai interesant, e chiar argumentarea acestei decizii. Comisiile de administraţie juridică au apreciat că acest sistem de vot prezintă vulnerabilităţi semnificative din punctul de vedere al siguranţei procesului de votare. Siguranța votului? A fost cândva sigur? Am auzit atâtea cazuri de fraudă electorală chiar din partea celor care organizează aceste alegeri. 

Chiar președintele Camerei Deputaților, a declarat pe data de 19 noiembrie, că lucrurile trebuie schimbate, iar schimbarea trebuie realizată acum, căci în 2016 vor fi iar alegeri, de această dată pentru deputați și senatori. Se pare însă că, după aproape două săptămâni de la declarație, schimbarea legii privind modalitate de votare, nu mai constituie o problemă atât de importantă.

„Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare că votul prin corespondenţă este important pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului din 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii şi vom discuta acest capitol şi această iniţiativă parlamentară (privind votul prin corespondenţă, n.r.) şi vom găsi soluţia oportună ca în cel mai scurt timp să avem o lege de alegere a Camerei şi Senatului care să includă votul prin corespondenţă”, a spus atunci Valeriu Zgonea.

Deocamdată, niciunul dintre deputați nu a comentat această decizie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*