Proiect PNL: 1 miliard de lei alocat, anual, de Guvern, pentru construcția a 12 spitale noi, în următorii nouă ani

vot

O propunere legislativă a unor senatori PNL prevede alocarea anuală a sumei de 1 miliard de lei, prin ministerele Sănătății și Dezvoltării Regionale, astfel încât în următorii nouă ani să se construiască 12 spitale noi, primele patru urmând a fi demarate în 2017, inițiatorii precizând că, în prezent, doar 20% din spitale ar rezista unui cutremur peste 7 grade.

Proiectul prevede completarea Legii 198/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a fost depus săptămâna aceasta la Senat.

Potrivit propunerii legislative, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării Regionale vor aloca sumele necesare pentru construirea de noi spitale, conform unui Plan de investiții aprobat la nivel național.

Inițiatorii mai propun introducerea unui alineat în lege, potrivit căruia cele două ministere vor aloca un buget anual de un miliard de lei, astfel încât în fiecare an să se poată demara construcția unui nou spital, în baza unei liste care va fi aprobată prin ordin comun al celor doi miniștri, al Sănătății și cel al Dezvoltării Regionale.

Liberalii semnatari ai inițiativei legislative arată că, în prezent, trei sferturi dintre spitalele din România sunt construite înainte de anul 1980, iar anterior s-a dezvoltat, în decursul secolelor, un sistem de spitale pavilionare.

”Sistemul a fost bun în acea perioadă, dar în zilele noastre este ineficient, pacientul fiind transportat și în 4-5 unități pavilionare. S-a constatat că spitalul pavilionar este cu 25% mai scump decât cel centralizat. Acest lucru se observă zilnic, când bolnavii sunt plimbați din spital în altul sau de la pavilion la altul”, spun parlamentarii.

Ei atrag atenția că multe spitale au o vechime foarte mare, precum Spitalul Colțea (1701), Spitalul Pantelimon (1733), Spitalul Sfântul Spiridon din Iași (1755) sau Spitalul Filantropia (1806).

Inițiatorii mai afirmă că statisticile arată că doar 20% din spitalele românești ar rezista unui cuntremur mai mare de 7 grade. În plus, doar trei din spitalele din țara noastră corespund standardelor europene: Floreasca, Institutul Oncologic din Cluj și Institutul Inimii din Târgu Mureș.

Parlamentarii justifică inițiativa legislativă prin faptul că procesul de construire a unui nou spital implică cheltuieli cu 40% mai mici decât cele cu reabilitarea unui spital existent, iar amortizarea costurilor noilor spitale s-ar face într-un termen mult mai scurt.

Ei mai menționează că un spital nou asigură asistență medicală completă, fără a mai fi nevoie ca pacientul să fie plimbat prin mai multe locuri, pentru că are o abordare multidisciplinară și poate fi  conceput să asigure asistență pentru orice caz de urgență.

Parlamentarii mai arată în expunerea de motive că, în prezent, construcția de spitale regionale face parte din Strategia Ministerului Sănătății.

”Dacă s-ar fi demarat proiectul de construire a spitalelor în România, pacienții ar fi avut parte de standarde de tratament ca și ceilalți cetățeni europeni. Aceste opt spitale ar fi avut dotări mai bune decât alte spitale din Europa, pentru că ar fi fost de ultimă generație”, au mai spus inițiatorii, care atrag atenția că oricât s-ar dezvolta clinicile private, procedurile complexe și costisitoare rămân tot în grija sectorului public, pentru că sectorul privat nu poate prelua toate problemele de sănătate ale românilor.

”Durata de viață a unui spital nu este mai mare de 40 de ani. În țările civilizate, nimeni nu mai renovează un spital vechi de 40-50 de ani pentru că nu mai corespunde standardelor. Este mai ieftin să construiești un spital modern decât să renovezi unul vechi. Infecțiile intraspitalicești apar cu o frecvență mai mare într-un spital vechi decât într-unul nou, pentru că germenii sunt cantonați în pereți, canalizare, tâmplărie și pe alte suprafețe, iar la un moment dat este imposibil să lupți împotriva lor deoarece dezvoltă o rezistență mare la antibiotice”, mai spun parlamentarii liberali.

Inițiatorii consideră că, dacă s-ar aloca anual un miliard de euro pentriu construcția de spitale, în decurs de 9 ani ar putea fi construite 12 spitale, la cheie, ultramoderne, cu 800 de paturi, iar până în 2025 ar putea exista câte un spital modern în toate centrele universitare.

Astfel, parlamentarii PNL propun construirea în 2017 a patru spitale noi, urmând ca peste trei ani, în 2020, când primele patru spitale vor fi finalizate, să se demareze construcția a alte patru spitale și așa mai departe, astfel încât în în 9 ani să avem 12 spitale noi.

Inițiativa este semnată de senatorii PNL Marius Neculoiu, Mihaela Popa, Traian Igaș, Ion Luchian, Ioan Cristina, Viorel Grigoraș, Marius Obreja, Vasilica Miron, Octavian Motoc, Marius Nicoară, Dumitru Oprea, Mario Ovidiu Oprea, Dorin Păran, Ion Popa, Nelu Tătaru și Ramona Elena Uioreanu.

Senatul este primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *