Ultimele Știri

Proiect de lege: Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului

chinuri-la-gherla

Persoanele care neagă crimele comunismului riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, potrivit unei propuneri legislative iniţiate de senatorul independent Valeriu Todiraşcu. De asemenea, și cei care iniţiază și aderară la organizaţii cu carater comunist ar urma să fie pedepsiți cu închisoare de la 3 la 10 ani

Valeriu Todirașcu a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, potrivit Mediafax. Acesta argumentează spunând că până acum, raportul prezentat de șeful statului la 18 decembrie 2006, privind condamnarea comunismului, nu a produs niciun fel de efecte juridice.

„Până acum, această condamnare nu a avut şi consecinţe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care priveşte interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, se arată în expunerea de motive.

Senatorul declară că ideologia comunistă nu este mai puţin condamnabilă decât fascismul, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

„Ideologia şi crimele comunismului nu sunt mai puţin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislaţia română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în ţara noastră, propaganda comunistă şi reapariţia unor organizaţii de tip comunist. În acest scop, se promovează prezentul proiect legislativ, având ca model Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002, actualizată prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015”, arată senatorul Valeriu Todiraşcu, în proiectul de lege depus la Senatul României.

Astfel, potrivit iniţiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, potrivit Mediafax.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*