Ultimele Știri

Proiect de Lege: Guvernul ar putea decide cuantumul mitei electorale

Guvenanţii fac ce fac şi vin din nou cu un proiect de Lege care mai de care mai penal, deşi vorbim de modificarea Codului Penal. Un senator de Ploieşti şi fost edil al urbei din partea PDL vrea să legalizeze într-un fel s-au altul mita electorală. Prin proiectul dl. Andrei Volosevici înţelegem că va avea loc modificarea Codului Penal astfel încât Guvernul să stabilească cuantumul mitei care poate fi oferită alegătorilor şi valorile maxime ale acesteia, fără ca acest lucru să fie considerat infracţiune şi pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Proiectul de modificare a Codului Penal, iniţiat de senatorul Andrei Volosevici şi aflat din 16 aprilie în consultare publică la Senat, prevede că „nominalizarea bunurilor şi stabilirea valorii unitare maxime şi a valorii însumate maxime pentru bunurile care pot fi oferite unui alegător în condiţiile legii se va face prin hotărâre a Guvernului”.

pdl-acuzat-de-mita-electorala-in-neamt-produse-contra-semnaturi-si-voturi-104541

Iniţiatorul precizează că, în prezent, în Codul Penal, la capitolul coruperea alegătorilor, se prevede că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi, dar în acestă categorie nu intră bunurile de valoare simbolică inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

plase-johannis

Iniţiatorul motivează necesitatea propunerii legislative prin faptul că în actualul Cod Penal nu este precizată natura bunurilor care ar putea fi oferite unui alegător, se lasă la libera apreciere care ar fi valoarea simbolică şi nu se are în vedere că aceluiaşi alegător i se pot oferi mai multe bunuri, diferite sau de acelaşi fel, a căror valoare însumată poate deveni considerabilă.

Andrei Volosevici, de profesie avocat, este la primul mandat de senator, după ce a fost primar al municipiului Ploieşti în perioada 2008-2012, timp în care a condus şi PDL Ploieşti. După alegerile locale din 2012, Andrei Volosevici s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară, al cărui membru a fost până în luna februarie a acestui an, când a anunţat că trece la grupul PNL.

pomana electorala 4

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*