Ultimele Știri

Profesorii vor participa la cursuri anticorupţie

În ultimii ani tot mai mulți profesori au ajuns să fie anchetați pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de înfluență și fapte de corupție. O dată cu examenele importante din viața elevilor aflăm și câți profesori au luat mită pentru ca unii elevi să treacă cu bine de examene. De aceea statul s-a hotărât să le tină un curs în care profesorii vor învăța noțiuni despre dreptul penal.

Opt ore pe zi, timp de o săptămână, profesorii vor studia despre abuzul în serviciu, traficul de influență, faptele de corupție, foloase necuvenite, luare și dare de mită. Aceste cursuri au finanțare europeană și fac parte din strategia națională anticorupție pe care țara noastră și-a asumat-o față de Uniunea Europeană.

„Sistemul nostru de învățământ nu este unul corupt, faptele ilegale sunt făcute, în general, din neștiință. În plus, dacă un profesor știe regulile, el le va transmite și elevilor”, a mai declarat Gabriel Ispas.

În școli, cadrele școlare cu probitate profesională vor fi consilieri de integritate sau consilieri de etică, care vor gestiona chestionarele privitoare la riscul de corupție, distribuite în școală. Potrivit Metodologiei privind managementul riscurilor de corupție, realizată de Ministerul Educației și pulicată în Monitorul Oficial, consilierul de integritate va avea următoarele atribuții:

„Prezintă materialele transmise de către Ministerul Educației cu privire la activitatea de prevenire și combatere a corupției personalului, ține evidența nominală a personalului care participă la activitățile de informare și de instruire anticorupție, propune șefului structurii organizarea și desfășurarea unor activități de instruire, sprijină membrii comisiei în realizarea activităților de monitorizare, evaluare/reevaluare a riscurilor ori de realizare a studiilor de caz”.

Autoritățile cred că motivul pentru care profesorii recurg la astfel de fapte, este salariul mic pe care aceștia îl primesc.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Profesorii vor participa la cursuri anticorupţie

  1. Credeti ca vor intelege ceva ? Poate ii ivitati si pe medici !

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*