Ultimele Știri

Procurorul Luminița Palade este noul vicepreședinte al CSM

palade

Procurorul Luminița Palade a fost aleasă, miercuri, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Luminița Palade s-a născut la 11 decembrie 1968. A absolvit Liceul Sanitar din Bacău (1987), Facultatea de Drept a Universității București (1994). A participat la diverse forme de pregătire profesională (2010-2012) organizate de Oficiul Naționl de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, organizații neguvernamentale, Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în materia spălării banilor și recuperarea recuperarea prejudiciului, cooperare judiciară în materie penală, politici publice de comunicare, independența magistraților și regimul sancționator în materie disciplinară.

A intrat în magistratură în anul 1994 și a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București (dec. 1994 — oct. 1997), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (nov. 1997 — apr. 1999), procuror șef secție supravegherea urmăririi penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (mai 1999 — febr. 2001), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (febr. 2001—febr. 2003).

De asemenea a fost inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare (oct. 2007 — apr. 2009), inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției (mai — dec. 2009), procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (ian. 2010 — iun. 2013).

Din anul 2013 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Luminița Palade consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

„În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiției propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce privește evaluarea și promovarea magistraților. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată și impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și funcții de execuție”, se arată în proiectul privind principalele obiective care vor fi urmărite de Luminița Palade în calitate de vicepreședinte al CSM.

Luminița Palade apreciază că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM. Consolidarea Inspecției Judiciare este apreciată ca fiind „o prioritate zero” a CSM.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*