Ultimele Știri

Procurorul iubitor de artă, Emilian Eva, a fost reținut de DNA

eva_emilian

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, a fost reținut joi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA. Procurorul a fost adus joi la sediul DNA din București, unde a fost audiat, după care a fost scos cu cătușele la mâini și urcat într-o mașină de poliție.

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iaşi, a intrat în atenția colegilor de la DNA deoarece ar fi vândut peste 200 de tablouri, unele dintre acestea fiind false, afirmă surse judiciare.  

Procurorul Emilian Eva a fost vizitat pe 25 iunie de colegii de la DNA, fiind suspectat de fapte asimilate celor de corupţie şi în legătură cu protejarea patrimoniului cultural naţional, care ar fi fost comise în perioada 2011-2015.

Surse judiciare au declarat că Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului laşi, cu gradul profesional de procuror al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este suspectat de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii, cu privire la declaraţiile de avere referitoare la obiecte de artă.

Potrivit surselor citate, Emilian Eva ar fi introdus pe piaţa de artă din România şi ar fi tranzacţionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar între care erau şi unele false.

Untitled

În acest fel, în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Picturile erau luate, în principal, de la Nicolae Dan Tesloianu, medic la Spitalul Judeţean “Sfântul Spiridon” din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă din municipiului Iaşi, precum şi de la Tegzes Gabor, un samsar de opere de artă care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania.

Emilian Eva ar fi achiziţionat de la medicul din Iaşi 34 de tablouri ale căror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro, sub numele unui utilizator nou cu contul “toppainting”, pentru 31 dintre operele de artă fiind făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate, au precizat sursele citate.

Anchetatorii susţin că Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane persoane în cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea acestora, precum şi în exportul unora dintre operele de artă. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase “Sfânta Parascheva” din Iaşi, şi de fiica magistratului, studentă în Iaşi, au precizat sursele citate.

Surse judiciare au precizat că procurorii ridică documente de la Parchetul Tribunalului Iaşi, printre care şi din biroul magistratului Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, cel care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*