Ultimele Știri

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a demisionat

Tiberiu Nițu

Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi-a depus marţi demisia argumentând că este un gest de reponsabilitate şi onoare în condiţiile în care numele său „este asociat în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei”.

Procurorul general, Tiberiu Niţu şi-a înaintat marţi după amiază demisia. În comunicatul transmis de Parchetul General, el precizează că este un „gest de responsabilitate şi onoare” în contextul în care numele său este asociat cu „în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei”.

El susţine că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.

Citește și: Tiberiu Nițu: Îmi asum obligația de rezervă ce îmi revine

„Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, mai transmite Tiberiu Niţu.

Acesta susţine că „măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Tiberiu Niţu era procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 16 mai 2013. El a fost numit pe această funcţie pe o perioadă de trei ani.

Dimitrie Bogdan Licu, procuror general interimar

La 2 februarie 2016, Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general.

Dimitrie Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969.

A absolvit cursuri în securitate națională la Universitatea Națională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) și în domeniul siguranței naționale în cadrul Serviciului Român de Informații prin Academia Națională de Informații — Colegiul Superior de Siguranță Națională (2004).

Citește și: Dosarul Girofarul: Tiberiu Nițu a fost invitat la o discuție cu ministrul Justiției

A obținut diploma de master în drept penal la Facultatea de Drept ”Nicolae Titulescu” din București (2003-2004), diploma de masterat privind relațiile internaționale și integrare europeană în cadrul Școlii Superioare de Studii Politice și Administrative (2004 — 2006) și diploma de doctorat în științe militare și informații, cu tema ”Corupția, risc major la adresa securității naționale”, în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*