Procurorii DIICOT efectuează zeci de percheziții în nouă județe și București, într-un dosar de evaziune fiscală

Ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Pitești au efectuat zeci de percheziții în nouă județe și București, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 10 milioane de lei.

DIICOT anunță că au avut loc 42 de descinderi în Argeș, Buzău, Satu-Mare, Bacău, Neamț, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Constanța, Dâmbovița și în municipiul București, dintre care 15 la domiciliile unor persoane fizice, 23 la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și patru la sediile unor instituții publice, cu scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare a banilor.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că grupul infracțional organizat a fost constituit pe patru paliere, pe primul palier aflându-se doi cetățeni turci (inițiatorii și liderii grupului grupului) care au avut rolul de a înregistra în contabilitatea societății comerciale administrate operațiuni comerciale nereale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă, în scopul diminuării TVA și impozitului pe profit datorat bugetului de stat. Un alt scop al inițiatorilor grupului infracțional organizat a fost scoaterea din patrimoniul societății administrate și însușirea sumelor de bani ce reprezintă prețul mărfurilor menționate în facturile înregistrate în contabilitate. Pe al doilea palier al grupului infracțional organizat s-au situat administratorii a două societăți comerciale (…), care au avut rolul de a emite facturi fiscale fictive către societatea liderilor grupului infracțional organizat cuprinzând operațiuni comerciale nereale”, se precizează în comunicat transmis de DIICOT.

Cercetările vizează nouă suspecți, persoane fizice (șase cetățeni turci și trei cetățeni români) și șapte suspecți persoane juridice, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, liderii grupului infracțional organizat au prezentat în perioada 2010-2016 la autoritatea vamală competentă, cu ocazia exportului de nucă în coajă și miez de nucă în Turcia, documente din care rezulta că marfa exportată era originară din România ori din spațiul comunitar, deși provenea din Chile și Ucraina, conform Agerpres.

Nouă suspecți și 10 martori urmează să fie aduși la sediul Serviciului Teritorial Pitești al DIICOT.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *