Ultimele Știri

Procuror de la Parchetul Tribunalului Caraș-Severin prins în timp ce lua șpagă de la un elev

Procurorul Valentin Cârstea, de la Parchetul Tribunalului Caraș-Severin și, în același timp, profesor la Facultatea de Drept a Universității Iosif Constantin Dragan din Lugoj,  a fost reținut de procurorii DNA Timisoara.

Magistratul a fost prins în flagrant, în timp ce lua mită de la un student caruia i-ar fi dat note pentru un examen la care nu se prezentase. Anchetatorii anticorupție de la Timișoara aveau informații că procurorul, care este și purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, ar încasa „atenții” de la studenți pentru a-i promova la examene și au intrat pe fir. 

”La data de 05.02.2014, inculpatul CÂRSTEA VALENTIN, în calitate de cadru didactic (conferențiar) la Universitatea Europeană „Drăgan” din municipiul Lugoj, a promovat o persoană, denunțător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunțătorul, student la unitatea de învățământ menționată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen. În același context, inculpatul a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului, prin aceasta atestând falsa realitate că studentul s-ar fi prezentat la susţinerea examenului şi că, în urma verificării, ar fi constatat că nivelul cunoştinţelor acumulate de student la acea disciplină s-ar impune a fi apreciate cu nota 8.

Anterior, în cursul lunii august 2013, în urma unei înţelegeri cu denunțătorul și apoi la data de 23 decembrie 2013, inculpatul Cârstea Valentin s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj, astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene.

În schimbul demersurilor descrise mai sus, inculpatul Cârstea Valentin a primit de la denunţător foloase materiale.
De asemenea, inculpatul Cârstea Valentin a acceptat propunerea de remitere a unui laptop de către denunţător, în schimbul soluţionării favorabile a unei cauze penale aflate în instrumentarea magistratului. În final, inculpatului Cârstea Valentin i-a fost remis un televizor color, în valoare de 2969 lei, atât pentru promisiunea de a soluţiona favorabil un dosar penal, cât şi în completarea foloaselor deja remise în lunile august şi decembrie 2013, în legătură cu promovarea, de către denunţător, în mod fraudulos, a tuturor examenelor din anul I.

În sarcina inculpatului Cârstea Valentin s-a reţinut şi infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată, constând în mijlocirea contactului între denunţător şi un avocat, cadru didactic la aceeaşi instituţie de învăţământ, în scopul ca acesta din urmă, exercitându-şi fraudulos atribuţiunile de titular de catedră, să îl promoveze pe denunţător la examenele susţinute în datele de 12.03.2014 şi 16.10.2014, ocazii cu care denunţătorul i-a şi remis avocatului foloase (o sticlă cu wisky şi un set constând într-o sticlă de cristal pentru băuturi şi şase pahare din cristal).

La data de 23 octombrie 2014, inculpatul Cârstea Valentin a mai primit de la acelaşi denunţător bunuri în valoare de 4374 lei. Contravaloarea totală a obiectelor remise inculpatului în perioada august 2013 – octombrie 2014, în scopurile mai sus arătate, a fost de aproximativ 9.000 lei ( aparate electrocasnice, electronice și produse alimentare).”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe durata urmăririi penale față de inculpatul Cârstea Valentin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit, infracțiunile concurente de:

– două infracţiuni de luare de mită,
– fals intelectual,
– trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale)
– complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale)

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*