Ultimele Știri

Procesul şefului CJ Harghita, amânat, după ce Poliţia nu a avut combustibil pentru transportul unui inculpat

Borboly Csaba

Procesul în care şeful CJ Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte de corupţie a fost amânat, marţi, la Tribunalul Harghita, întrucât un inculpat nu a putut fi adus la instanţă de poliţiştii din judeţul Botoşani, unde locuieşte, pe motiv că oamenii legii nu au fonduri pentru combustibil.

La Tribunalul Harghita a fost programat, marţi, un termen în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte de corupţie, alături de alte 12 persoane.

Unul dintre inculpaţi este Daniel Cristian Mandache, fost angajat la Societatea de Construcţii Căi Ferate (SCCF) Iaşi – Laborator Central, în perioada 2007 – decembrie 2012, în prezent fără ocupaţie. El locuieşte în comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani, şi a cerut instanţei, în urmă cu mai mult timp, să fie judecat în lipsă, invocând „motive sociale”, mai exact faptul că nu are bani de deplasare.

Astfel, el trebuia să fie adus, marţi, în faţa instanţei de judecată, cu mandat de aducere, însă nu a ajuns la Tribunalul Harghita, deoarece postul de Poliţie Vlăsineşti, din judeţul Botoşani, nu a avut combustibil pentru deplasarea acestuia la Miercurea Ciuc.

Atât avocaţii inculpaţilor, cât şi procurorul au susţinut că poliţistul care trebuia să pună în executare mandatul de aducere trebuie sancţionat, dar judecătorul de caz a decis să verifice, mai întâi, veridicitatea afirmaţiilor din procesul-verbal trimis instanţei de postul de Poliţie Vlăsineşti.

„Postul de Poliţie Vlăsineşti a trimis un proces-verbal în care se arată că nu s-a putut pune în executare mandatul de aducere în lipsa fondurilor pentru asigurarea combustibilului şi că Poliţia face chetă ca să îşi desfăşoare activitatea, din propriile venituri. Vom trimite o adresă la IPJ Botoşani, să vedem dacă motivul este cel invocat. Şi inculpatul putea să depună toate diligenţele şi să se prezinte în faţa instanţei”, a spus judecătorul.

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, a afirmat că situaţia este „foarte ciudată” şi că, din punct de vedere legal, „dacă se va confirma că a existat combustibil” pentru transportul inculpatului, „poliţistul care nu a executat mandatul va fi, probabil, amendat”.

„Este o situaţie foarte ciudată într-un stat de drept, în care instanţa dispune un lucru şi Poliţia nu are combustibil pentru aşa ceva. Persoana, dacă nu este prezentă, asta e o pierdere procesuală, motiv pentru care instanţa, la termenul următor, va lua act de prezenţa sau nu a acestui inculpat: celebrul Mandache, care generează a şasea sau a şaptea amânare”, a precizat Sergiu Bogdan.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 octombrie.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată, în 2013, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al CJ Harghita în perioada 2008- iulie 2012, Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Kelemen Csongor, şef serviciu al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcţiei Economice din CJ Harghita, şi Biro Ema, consilier la Direcţia Generală Economică din cadrul CJ Harghita.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Sajo Tibor, administrator de drept al SC Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, şi Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL, Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, judeţul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcţionar în cadrul CJ Harghita – Direcţia Drumuri Judeţene în perioada 1997 – ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, şi Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF Iaşi – Laborator Central, în perioada 2007 – decembrie 2012.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*