Ultimele Știri

Procesul de incompatibilitate al lui Iohannis se va judeca după alegerile prezidențiale

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis are primul termen de judecare în 18 noiembrie la Înalta Curte de Casație și Justiție, la două zile după al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câştig de cauză lui Klaus Iohannis, se va judeca abia pe 18 noiembrie, astfel că starea de incompatibilitate a acestuia se va decide când deja se va ști dacă a obținut sau nu scaunul prezidențial de la Cotroceni.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanța supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în aprilie 2013, când detinea simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA .

ANI a facut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe președintele Agenției, Horia Georgescu, să trimită recent conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție o cerere prin care solicită acestei instanțe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitățile de tip „RAJA”, printre care și cel al lui Iohannis.

În cadrul unei emisiuni de la B1, candidatul ACL la prezidențiale nu a avut un răspuns ferm când a fost întrebat care vor fi acțiunile sale în cazul în care decizia magistraților în va declarat incompatibil va veni dupa ce ar câștiga alegerile. Iohannis a spus doar că va face un gest care „va corespunde” așteptărilor.

„Când voi avea un rezultat, voi reacționa într-un fel sau într-altfel. Dar reacția mea va ține cont și de decizie, și de personalitate. Voi face un gest public în care spun da, e așa sau nu e așa. Să ajungem mai întâi în situația respectivă (…) Orice aș face, vă garantez că o să corespundă așteptărilor dvs.”

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu, iar din 5 august 2010 era în calitate de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*