Ultimele Știri

Procentul femeilor din Guvern și Președinție este de circa 40%

Gradul de implicare a femeilor în politică a evoluat în România,  aproape 40% activând în Guvern și Președinție. În Parlament însă, peste jumătate din populația țării „rămâne grav subreprezentată”, procentul fiind de doar 11%, conform deputatului liberal Andreea Paul.

Din echipa prezidențială fac parte 9 femei, respectiv 40% din cei 22 de consilieri prezidențiali și consilieri de stat, iar în Guvern — opt doamne ocupă funcția de ministru, ceea ce reprezintă 38% din echipa executivă.

„România este pe locul rușinos 113 în lume la implicarea politică a femeilor, conform Raportului Global al Egalității de Gen din anul 2015. La mijlocul anului 2016, realitatea românească a evoluat mult în bine în cele două Palate, slab la nivelul autorităților locale și rămâne de văzut care va fi evoluția în viitorul Parlament. (…) La nivelul echipelor prezidențiale și guvernamentale aproape 40% sunt doamne (…) (față de cele 20, respectiv 30 de procente la demarajul acestor mandate), dar în Parlament peste jumătate din populația țării rămâne grav subreprezentată, cu 11% din totalul parlamentarilor actuali. Vocea femeilor este de două ori mai puțin auzită în Parlamentul României decât media mondială și de trei ori mai puțin decât media europeană. La ultimele alegeri locale, 4,6% doamne au fost alese primar, 12% — consilieri locali și 15% — consilieri județeni. Alegerile locale din acest an sunt departe de ștacheta ridicată de președintele Iohannis și premierul Cioloș”, afirmă Andreea Paul într-un comunicat, transmis vineri Agerpres.

Pe agenda actualului Legislativ figurează o inițiativă privind cotele de gen, prin care se propune un procent de minimum 30% femei și bărbați pe listele electorale, proiect care urmează să intre în dezbatere în viitoarea sesiune parlamentară, reamintește deputatul liberal.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*