Ultimele Știri

Proba prin care vor trece cei ce vor să ajungă în „DNA-ul pădurilor”. Salariile mari pe care le vor avea

Test practic de integritate e proba căreia trebuie să îi facă față cei care vor să se angajeze la Garda Forestieră - "DNA-ul pădurilor". Astfel se încearcă recrutarea celor incoruptibili. Iar viitorii inspectori vor fi răsplătiți cu salarii atractive.

Asta își propune ministrul mediului, care a vizitat o zonă în care defrișările au făcut prăpăd. Aproximativ 2.000 de hectare de pădure din Piatra Craiului au fost puse la pământ, iar o fundație încearcă acum să repare răul făcut acolo.

Pe Valea Dâmboviței, cât vezi cu ochii, versanți intregi au rămas golași. Din loc în loc, șanțuri adânci brăzdează terenul: sunt căile pe care milioanele de bușteni au fost coborâți în vale.

De-a lungul timpului, aproximativ 2.000 de hectare de pădure au dispărut din această zonă a Masivului Piatra Craiului.

Mihai Zotta, Fundația „Conservation Carpathia”: „Pe acest drum, în anumiți ani – 2007, 2008, 2006 – treceau pe vale și 120 de camioane cu lemne pe zi.”

Pentru a diminua jaful și efectele sale devastatoare, Ministerul Mediului a înființat Garda Forestieră – o structură de control care va avea 617 inspectori.

Toți vor da un test teoretic de competență profesională, dar și unul practic, de integritate. Iar salariile vor fi pe măsură.

Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Salariul poate să meargă până la 5.000 de lei net și mai mult decât atât… Să nu existe o cât mai mică tentație către corupție.”

Între timp, o fundație cumpără terenurile defrișate și în doar un an au reîmpădurit o suprafață de o sută de hectare. Acum, liniștea așternuta în urma miilor de drujbe face ca sălbăticiunile să revină treptat în vechile habitate.

Autoritățile spun că acest model de reconstrucție ecologică este un exemplu care ar trebui adoptat în toate zonele cu defrișări masive. Anual, potrivit estimărilor făcute de ONG-uri, din pădurile noastre dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*