Prima rectificare bugetară din 2016: Ministerul Finanţelor Publice taie bani de la Transporturi şi Dezvoltare Regională. Mai mulți bani pentru Sănătate și Învățământ

Prima rectificare bugetară din 2016 vine cu un buget mai redus pentru Transporturi, Agricultură, Cultură, Administraţie Publică şi Dezvoltare Regională, însă oferă mai mulți bani la Sănătate și Învăţământ.

Primul proiect de rectificare bugetară din acest an, propus de Ministerul Finanțelor Publice, vizează menţinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB. Acesta urmează să fie aprobat în ședința de Guvern.

Veniturile bugetului general consolidat urmează să fie majorate cu 2,92 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului general vor fi concolidate tot cu 2,92 miliarde de lei.

Ministerul Transporturilor suferă o tăiere de buget în valoare de 383 milioane de lei, cel al Culturii de 194 milioane de lei, iar de la Agricultură şi Dezvoltăre Rurală s-au tăiat 168,4 milioane de lei.

Pentru început, s-au asigurat 568,6 milioane de lei pentru domeniul sănătate. Prin urmare, la Ministerul Sănătăţii merg în plus 297,6 milioane de lei şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate 271 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare plăţii salariilor majorate conform OUG nr.20/2016 şi destinate personalului medico-sanitar, dar şi pentru lucrări de reabilitare la maternităţi, investiţii la serviciile de ambulanţă şi UPU/CPU, finanţare cabinete de planning familial, medicină sportivă, dotare medicamente şi materiale sanitare din cabinetele de medicină generală şi dentară din unităţile de învăţământ, conform Gândul.info.

În ceea ce privește Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, acesta primește în plus 265 milioane de lei, per sold din care: 417,8 milioane lei, pentru plata diferenţelor salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul universitar şi sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016; conform Legii nr.85/2016 personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016;

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *