Prima reacție a Nadiei după ce România a ratat calificarea la JO, chiar la 40 de ani de la zecele ei de la Montreal

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7, din 8 participante, turneul preolimpic şi este pentru prima oară din 1968 când România nu va avea o echipă în concursul olimpic.

Nadia Comăneci crede că trebuie să o luăm de la zero și să nu ne plângem de milă după ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Rio de către echipa națională de gimnastică feminină.

 

“E foarte trist. Îmi pare atât de rău că s-a întâmplat acest lucru, dar, așa cum tot spun și eu de ani de zile, aceste rezultate nefaste nu sunt întâmplătoare. Știam cu toții și am anticipat că într-o zi vom ajunge și aici. Din păcate acel moment a venit și după atâția ani nu vom avea o echipă completă în concursul olimpic. Nu mai avem antrenori, iar cei pe care îi avem îi plătim foarte prost, nu mai avem sportive. În România, avem aproximativ 100 de gimnaste, în timp ce în Statele Unite sunt vreo 4 milioane de copii care fac gimnastică. Avem vreo cinci-șase cluburi de gimnastică. În State, sunt 250.000 de cluburi. Din păcate, sportul în România a rămas pe loc, de aici și rezultatele catastrofale din ultima vreme” a explicat Nadia Comăneci pentru Qmagazine.

“În primul rând nu trebuie să pierdem vremea căutand vinovați, nu trebuie să dăm vina pe antrenori sau sportive. Aceasta este situația și ar fi util să vedem ce avem de făcut de aici înainte, pentru că este foarte mult de muncă. În ultimii ani s-au ridicat multe țări în gimnastică, acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci dimpotrivă să ne mobilizeze. Avem nevoie să o luăm de la zero, să reconstruim gimnastica românească pe baze noi, pentru că în acest moment există o mare distanță între noi și ceilalți. Avem nevoie să regândim sportul de masă. Speranță există! Doar dacă ne gândim că și în aceste condiții, gimnastele noastre au reușit evoluții promițătoare în ultimii ani, când am reușit să ne batem de la egal la egal cu marile puteri, ba chiar să visăm la noi preformanțe olimpice. Noi, românii, avem gimnastica în sânge, nu putem să ne plângem de milă, ci să căutăm o strategie viabilă, să începem să investim. Sportivii români au talent, au dorința de a reuși, muncesc mult. Când noi am intrat acum 30 de ani pe piață și toată lumea se întreba cine suntem, secretul a fost unul singur: am muncit mai mult ca ei”,  a mai completat Nadia.

Doar Coreea de Sud a obţinut un punctaj mai mic decât echipa României. Cu 216.569 de puncte, România a fost penultima în turneul de calificare de la Rio, în condiţiile în care doar primele patru echipe merg la Jocurile Olimpice. Astfel. Brazilia cu 226.477 de puncte, Germania cu 223.977, Belgia , 221.438 şi Franţa cu 220.869 de puncte au câştigat biletele pentru competiţia ce va începe în august în Brazilia.

Pentru echipa României, antrenată de Lucian Sandu, Adela Popa şi Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolişan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu.

Nicolae Forminte, fostul coordonator al lotului feminin de gimnastică a lăsat de înţeles, pe contul său de Facebook, că se aştepta la acest eşec.

”Sunt la fel de trist, ca să nu spun bolnav de supărare. Nu mă întrebaţi vă rog ce s-a întâmplat sau care sunt cauzele, pentru că durerea cunoscătorului este infinit mai mare, pentru simplul motiv că nu poate urla adevărurile în gura mare. Şi asta pentru simplul motiv că nu ar ajuta la nimic. Încă o dată se adevereşte proverbul conform căruia nu poţi fi profet în propria ţară. Vinovăţia este colectivă. Nu pot decât să promit că, atât cât va depinde de mine, voi face totul pentru a pune umărul la redresarea gimnasticii” a scris Nicolae Forminte.

Cătălina Ponor a obţinut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă, dar a ratat la sărituri (12,333), iar Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733). Ocolişan şi Vulcan au luat note mici la paralele (12,866, respectiv 12,800), iar Vulcan şi Zarzu, la sol (12,966, respectiv 12,466).

Contraperformanţa echipei feminine vine la doar o zi, după ce echipa masculină a ratat, sâmbătă, calificarea la Jocurile Olimpice. Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz.

România avea deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *