Ultimele Știri

Prima rasă de iepuri din România, creată de un profesor!

Lector universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi doctor în zootehnie, Valentin Petrescu-Mag a creat prima rasă românească de iepuri.

Rasa, Uriaşul de Transilvania, a fost realizat prin împerecherea iepurelui rustic românesc cu uriaşul gri, o rasă de talie mai mare. Geneticianul a obţinut coloritul Uriaşului de Transilvania prin încrucişarea cu iepurele californian, o rasă de mărime medie. Iepurele californian este alb şi cu extremităţile închise la culoare.

Uriaşul de Transilvania, este un iepure de talie mare, alb şi cu extremităţile negre. Mai mult, iepurele întruneşte calităţile unui iepure bun de sacrificat.

„Randamentul la sacrificare este foarte bun, studiile pe care le-am realizat pe el arată o rată între 60-70%. Având în vedere că în cazul iepurilor uriași rata de sacrificare este sub 50%, consider că este o performanță importantă”, după cum a afirmat cercetătorul adăugând că „o altă calitate a acestor iepuri este gradul ridicat de rezistență la boli”.

 

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*