Ultimele Știri

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, acuzat de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă

Consiliul Superior al Magistraturii a fost solicitat de către Inspecția Judiciară în vederea demarării unei acțiuni disciplinare

În data de 2 aprilie 2015, trei dintre cei șapte tineri acuzați de viol și-au recunoscut vina, dispunându-se înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.  Decizia nu a fost contestată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reprezentat în sala de judecată de procurorul Ingrid Botezatu.

Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis ca şi ceilalţi patru tineri care nu şi-au recunoscut vina să fie plasaţi în arest la domiciliu, măsură schimbată apoi cu controlul judiciar pentru toţi cei şapte acuzaţi.

Această decizie a atras atenția Inspecției Judiciare, care a declanșat o acțiune disciplinară în acest dosar. Zilele trecute, IJ a finalizat verificările, fiind sesizat și Consiliul Superior al Magistraturii. 

„Inspecţia Judiciară a finalizat verificările, iar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a înregistrat acţiune disciplinară în acest caz”, a declarat pentru Mediafax Daniela Pantazi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Lipsa de promptitudine a magistratului Ingrid Botezatu, care avea dreptul de contestație a deciziei Tribunalului Vaslui, a generat suspiciuni, iar organele abilitate, începând cu Parchetul General, s-au autosesizat în acest sens. Acestuia i se impută săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute la articolul 99, literele m și t, din Legea privind statutul magistraților, nr. 303/2004.

art. 99, litera t: „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”

Mult mai explicit este următorul paragraf al legii, art. 99, litera m: „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*