Ultimele Știri

Previziuni sumbre: Verile călduroase vor deveni din ce în ce mai frecvente, iar iernile vor fi fără zăpadă

Schimbările climatice vor aduce în România veri secetoase şi caniculare, ierni fără zapadă şi câteva specii de animale exotice

schimbari climatice

Schimbările climatice reprezintă o actualitate: temperaturile cresc, tiparele precipitaţiilor se schimbă, gheţarii şi zăpada se topesc, iar nivelul mediu global al mărilor creşte. Ne aşteptăm ca aceste schimbări să continue, iar condiţiile meteorologice extreme care conduc la riscuri de genul inundaţiilor şi a secetei să devină mai frecvente şi intensitatea lor să sporească. Impactul asupra naturii, a economiei şi a sănătăţii noastre, asemeni vulnerabilităţii acestora variază în Europa în funcţie de regiune şi teritoriu, precum şi de sectorul economic afectat.

Semnele că se schimbă clima sunt din ce în ce mai dese. Și sunt alarmante! Va trebui să ne obișnuim cu veri din ce în ce mai calde, iar efectele se văd în primul rând în agricultură. În România va fi din ce în ce mai cald şi va ploua tot mai puţin. Unele animale îşi vor schimba comportamentul sau înfăţişarea, iar anumite plante vor dispărea din zonele de câmpie. Toate aceste avertismente se regăsesc într-un ghid de adaptare la schimbările climatice, elaborat de Ministerul Mediului.

Temperatura medie din România ar putea creşte până la sfârşitul secolului cu 5 grade Celsius. Va ploua mai puţin, iar seceta se va accentua în sudul şi sud-estul ţării. Iarna, stratul de zăpadă va fi tot mai subţire şi se va topi mult mai repede. Din cauza încălzirii globale, debitele râurilor se reduc, iar calitatea apei scade.

Specialiştii se aşteaptă ca scăderea precipitaţiilor şi creşterea temperaturilor să reducă şi mai mult zonele împădurite. Unele specii de plante nu vor mai rezista în zonele de deal şi câmpie. Mai mult, poluarea, lupta pentru adaptare şi modificarea condiţiilor de viaţă ar putea duce la dispariţia unor specii protejate şi la apariţia în România a unor animale exotice.

Valurile de căldură intensă şi fenomenele extreme afectează şi oamenii. În timpul verii, va creşte numărul de decese, iar afecţiunile cronice în special cele cardiovasculare şi respiratorii, se vor acutiza. În plus, va exista riscul apariţiei unor boli precum malaria.

Depăşirea unei creşteri de 2 grade Celsius în comparaţie cu temperaturile din epoca preindustrială sporeşte riscul producerii unor schimbări periculoase pentru sistemele globale umane şi naturale. Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (CCNUSC/UNFCCC) a recunoscut ca obiectiv limitarea creşterii temperaturii globale medii în comparaţie cu perioada preindustrială la valoarea de sub 2 grade Celsius.

Impact şi vulnerabilităţi

Cele mai mari creşteri de temperatură se înregistrează în Europa în partea sudică a continentului şi în regiunile arctice; iar cele mai pronunţate scăderi ale cantităţii precipitaţiilor tot în partea sudică, creşterile caracterizând nordul şi nord-vestul continentului. Creşterile prognozate ale intensităţii şi frecvenţei valurilor de căldură şi a inundaţiilor, precum şi modificările ce vor surveni în distribuţia unor boli infecţioase şi a polenului vor produce efecte negative asupra sănătății umane.

Schimbările climatice constituie şi o presiune adiţională asupra ecosistemelor, ceea ce duce la deplasarea spre nord şi spre zonele de altitudine mai ridicată a multor specii de plante şi animale. Ele afectează în mod negativ agricultura, industria forestieră, producerea energiei electrice, turismul şi infrastructura în general.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*