Ultimele Știri

Prevederile acordului grecesc | Tsipras, îngenunchiat de creditori

alexis tsipras

Deși Alexis Tsipras a încercat să evite unele măsuri de austeritate impuse de creditori pentru prelungirea programului de asistență financiară pentru Grecia, se pare că acestea n-au putut fi evitate, nici chiar prin referendum.

Băncile grecești sunt închise de două săptămâni, iar Banca Centrală Europeană continuă suspendarea finanțărilor de bani lichizi, astfel că țara se apropie de un colaps. Deși Alexis Tsipras a încercat să joace dur în acest proces de negociere cu creditorii, tot ultimii au avut câștig de cauză de pe urma crizei din Grecia.

La capătul a 17 ore de negocieri cu liderii zonei euro, grecii au obținut un al treilea program de asistenţă financiară în valoare de 86 de miliarde de euro, pe timp de trei ani, însă în schimbul acestuia trebuie să majoreze TVA-ul, să reformeze sistemul de pensii şi legislaţia muncii, iar privatizările vor curge.

Majoritatea acestor măsuri, care au fost respinse de greci prin referendum, trebuie aprobate în următoarele două săptămâni de Parlamentul elen pentru ca cheltuielile Greciei să se reducă imediat, iar finanțarea să fie viabilă.

Astfel, până pe 15 iulie, autoritățile elene trebuie:

  • Să simplifice sistemul TVA şi să extindă baza de aplicare a taxei;
  • Să implementeze măsuri pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii;
  • Să asigure independenţa totală a institutului de statistică ELSTAT;

Până pe 22 iulie:

  • Să adopte Codul de Procedură Civilă, care conţine reforme majore pentru sistemul judiciar, menite să accelereze semnificativ procesele şi să reducă cheltuielile;
  • Să implementeze Directiva UE referitoare la redresarea şi închiderea băncilor, cu sprijinul Comisiei Europene;

Ca apoi:

– Să adopte reforme ambiţioase de piaţă, înclusiv în privinţa comerţului în zilele de duminică, programul de lucru în comerţ, dreptul de proprietate asupra farmaciilor şi reforme pentru brutării;

– Să continue privatizarea operatorului reţelei de electricitate;

– Să liberalizeze piața muncii;

– Să intensifice eforturile pentru privatizarea companiilor de stat. Activele de stat valoroase vor fi transferate unui fond independent, iar fondurile obţinute din valorificarea acestora vor finanţa plata datoriilor. Valoarea totală a fondului va fi de circa 50 de miliarde de euro, din care 25 de miliarde de euro vor fi folosite pentru recapitalizarea băncilor, aproximativ 12,5 miliarde de euro pentru reducerea ponderii datoriilor în PIB, iar 12,5 miliarde de euro pentru investiţii în Grecia;

– Să modernizeze sistemul administrativ;

În tot acest timp, creditorii vor analiza și se vor implica în construirea noile texte legislative, iar înainte ca acestea să fie înaintate Parlamentului, trebuie să fie acceptate de Troică.

În următoarele zile, Tsipras trebuie să convingă liderii principalelor formaţiuni politice elene pentru a obţine aprobarea acestui acord în parlament, iar mai mult de cât atât, Alexis se pare că va întâmpina o opoziţie chiar în interiorul propriului partid Syriza, unde mai mulţi membri ai guvernului său afirmat deschis că se opun noilor măsuri de austeritate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*