Ultimele Știri

Prețurile la produsele alimentare au scăzut în luna iulie, raportat la iunie

Alimentele s-au ieftinit, în iulie, în medie cu 1,17%; cel mai mult legumele și cartofii

alimente

Prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 1,17% în iulie, raportat la iunie, și cu 7,25% față de luna similară din 2014. La mărfurile nealimentare, prețurile au urcat în iulie, față de iunie, cu 0,48%, și cu 1,26% comparativ cu iulie 2014. Și tarifele la servicii s-au majorat în iulie, cu 0,09%, față de luna iunie, și cu 2,20% comparativ cu luna similară a anului trecut, , potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

La grupa produselor alimentare, în comparație cu luna iunie, cel mai mult au scăzut prețurile, în iulie, la legume, cu 10,27%, la cartofi, cu circa 8%, și la fructele proaspete, aproape 4%. Scumpiri mai mari s-au consemnat la citrice și alte fructe meridionale, cu 2,56%, și la ouă, cu 1,27%.

În privința produselor nealimentare, datele INS relevă o ieftinire relevantă doar la medicamente, cu 3,53%, și la articole medicale, cu 3,36%, în timp ce creșteri semnificative de prețuri s-au înregistrat la gaze, cu 11,23%.

La servicii, majorări au consemnat tarifele la apă, canal și salubritate, cu circa 1%, iar scăderi ușoare prețurile la transportul aerian și la telefon, cu 0,67%, dar și cele percepute la serviciile de poștă și telecomunicații, cu 0,44%.

Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor. În consecință, în iunie, raportat la mai, prețurile la produsele alimentare scăzuseră cu 8,23% și cu 6,44% față de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*