Prețul gazelor va rămâne același până la 31 martie anul viitor! La ce valoare stagnează

  • Nicoleta Ungureanu
  • 29 iunie 2016
  • Economie

Prețul gazelor va intra într-o perioadă de stagnare de la 1 iulie, rămânând la valoarea actuală de 60 lei/MWh. Actorii din piaţă care nu fac stocuri pentru iarnă conform obligaţiilor stabilite vor fi amendaţi „drastic”, a anunţat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Nu se fac schimbări în privința prețului gazelor naturale din producţia internă, deși acesta trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

Victor Grigorescu a subliniat faptul că vor fi instituite „amenzi drastice” în măsura în care actorii din piaţă nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligaţiilor stabilite de ANRE. Acestea variază între 400.000 de lei şi 500.000 de lei şi între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală. Prevederile referitoare la amenzi sunt aplicabile după un termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin publicarea în Monitorul Oficial al României.

„Scopul stabilirii administrative a unui preţ de achiziţie pentru gazele naturale destinate consumatorilor menţionaţi este acela de a proteja o categorie însemnată de clienţi casnici de gaze naturale şi de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieţei gazelor, generate de alinierea preţului gazelelor naturale la nivelul preţurilor practicate pe pieţele europene. Schimbările neprevăzute de pe piaţa resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preţurilor la ţiţei din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piaţa românească de gaze naturale, unde preţurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar şi cu acceptul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, au devenit comparabile şi, uneori, chiar mai mari faţă de preţurile pieţei”, se arată într-un comunicat al Executivului.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *