Prețul cafelei va atinge un nivel record, din cauza vremii nefavorabile din Vietnam și Brazilia

  • Nicoleta Ungureanu
  • 7 septembrie 2016
  • Social

Prețul cafelei va urca semnificativ, din cauza vremii nefavorabile de care au parte furnizorii din Vietnam și Brazilia. Datele din piață arată că ”arabica” ar putea ajunge la 182 cenți/livră (4 dolari/kilogram), conform Agerpres.

Conform analiștilor de la Saxo Bank, problemele furnizorilor pentru 2017 susțin teoria unei creșteri explozive de preț. Cafeaua robusta a început deja să devină mai scumpă, iar „arabica” urmează sî îi calce și ea pe urme.

Vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător global, și din Brazilia a ajutat prețul să recupereze semnificativ. În vreme ce piața de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacționat contract pe „robusta” a atins un preț record pe ultimele 18 luni, la Londra.

În prezent, cafeaua arabica pare să testeze prețul de 154,75 cenți/livră (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezintă o creștere de 38,2%.

Depășirea acestui preț ar putea însemna finalul perioadei de plafon, iar acest trend ar putea duce inițial prețul spre 168,25 cenți/livră, dar există potențial chiar și pentru 181,75 cenți/livră sau chiar mai mult, se arată în analiză. În prezent, arabica este gata să abordeze prețul de 154,75 cenți/livră.

Recenta creștere a prețului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenția asupra stocurilor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *