Ultimele Știri

Prețul barilului de petrol, la un minim istoric

La Bursa din New York, barilul de petrol este cotat sub pragul psihologic de 40 de dolari

Prețul barilului de petrol a scăzut sub 40 de dolari pentru prima dată din februarie 2009, momentul declanșării crizei financiare. Totodată, este cel mai puternic declin săpămânal al cotației barilului de petrol din ultimii 29 de ani.

Potrivit celor mai recente date, SUA și-a mărit stocurile de țiței cu 2,62 de miliarde de barili, până la 456.2 milioane. Statele membre ale cartelului OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și-au depășit plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi. Potrivit MarketWatch, OPEC a produs puțin peste 32 de milioane de barili zilnic.

Scăderea prețului nu vine doar pe fondul intensificării extracției, ci și în contextul îngrijorărilor privind economia Chinei și a încetinirii creșterii de pe piețele emergente.

Arabia Saudită a anunțat pentru iunie un record istoric, peste cel mai mare volum de extracție lunar de până acum, înregistrat în anul 1980. Producții record a avut și Irakul. Au apărut speculații potrivit cărora Arabia Saudită este interesată mai mult de menținerea cotei de piață, decât de stabilizarea prețurilor.

„Inundarea” planetei cu petrol ieftin este o practică care a mai fost folosită și în anii ’80, fiind una dintre cauzele care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice și la colapsul economic al statelor comuniste. Și de această dată, Federația Rusă este principala afectată de cotațiile barilului de țiței. Potrivit analiştilor, ieftinirea cu un dolar al preţului barilului se traduce într-o scădere de circa 3 miliarde de dolari a veniturilor Rusiei din exporturi.

Toate acestea în condițiile în care consumul de petrol scade, trend influențat într-o mare măsură de China, al doilea mare consumator din lume.

Sunt însă și estimări optimiste: ieftinirea petrolului ar putea încuraja consumul, principalul motor economic în zilele noastre. Agenția Internațională pentru Energie (EIA) estimează că cererea de petrol la nivel mondial ar urma să crească anul acesta cu aproximativ 200.000 de barili pe zi, până la 1,6 milioane de barili, cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii cinci ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*