Ultimele Știri

Preşedintele R. Moldova: Statutul nostru de neutralitate nu a fost și nu este respectat de Rusia

nicolae timofti

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti și-a încheiat vizita în Turkmenistan, unde a participat la Conferința internațională „Politica de neutralitate: cooperare internațională pentru pace, securitate și dezvoltare”, informează UNIMEDIA.

La Așgabat, șeful statului a avut întrevederi bilaterale cu președintele turkmen, domnul Gurbangulî Berdîmuhamedov și președintele georgian, domnul Ghiorghi Margvelașvili.

Nicolae Timofti a ținut un discurs în care a vorbit despre poziția Republicii Moldova cu privire la conceptul de neutralitate.

În acest context, Timofti a ținut să precizeze că statutul nostru de neutralitate nu a fost și nu este respectat de către Federația Rusă, care își menține trupele militare în regiunea transnistreană, deși la Reuniunea OSCE de la Istanbul, în 1999, s-a angajat să-și retragă de acolo trupele militare şi stocurile de muniții.

„Reiterez pe această cale poziția Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizării retragerii stocurilor de muniții şi forțelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, pledăm pentru transformarea operațiunii de pacificare din zonă de securitate în una civilă cu mandat internațional.

Ca urmare a refuzului Federației Ruse de a-și retrage trupele militare, forțe politice de la Chișinău au sesizat la Curtea Constituțională dispozițiile privind neutralitatea, stipulate în articolul 11 din Legea Supremă.

Autorii sesizării arată că dislocarea unor trupe militare străine în regiunea estică a Republicii Moldova aduce atingere statutului de neutralitate, determină nerealizarea de facto a acestei prevederi constituționale, și de aceea această prevedere trebuie lovită de nulitate juridică, atât timp cât trupe militare străine se află pe teritoriul țării noastre”, a mai adăugat sursa.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*