Președintele Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe omologul său german, Joachim Gauck

klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe omologul său german, Joachim Gauck, aflat în vizită de stat în România.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că pentru România relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică.

iohannis Joachim Gauck

„Pentru România, relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere și aliate în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO. (…) Discuțiile cu președintele Gauck au prilejuit reafirmarea caracterului excelent al relațiilor bilaterale româno-germane, din perspectiva dialogului politic, al cooperării economice și sectoriale, dar, mai ales, al legăturilor interumane. Am subliniat importanța pe care o acordăm acestei cooperări și acestei relații”, a declarat președintele Iohannis într-o conferință de presă cu omologul său german Joachim Gauck.

Șeful statului român a adăugat că l-a asigurat pe președintele Gauck de faptul că România ‘rămâne dedicată proiectului european și acordă o importanță deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene’.

„Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar și responsabil”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului român a subliniat că de mulți ani Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor în țara noastră, iar potențialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat.

‘Am arătat în discuții că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creștere economică și consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investițional în oportunitățile oferite de piața românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. De altfel, pentru stimularea investițiilor în România, voi participa împreună cu domnul președinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanții unor companii germane relevante”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că a abordat și subiectul strânsei colaborări româno-germane în promovarea intereselor persoanelor aparținând minorității germane din România, din punct de vedere cultural și educațional.

‘Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului președinte, a Germaniei, privind modelul interetnic și intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniul sașilor, dar, în același timp, și patrimoniul nostru comun, european”, a spus Iohannis.

Șeful statului român a precizat că l-a asigurat pe președintele Gauck de poziția solidară a României în eforturile de gestionare a efectelor crizei migrației, dar și de combatere a cauzelor acesteia. „Suntem în favoarea unui răspuns european comun, iar solidaritatea țării noastre se manifestă concret prin faptul că România este al doilea contributor la Frontex, după Germania”, a spus Iohannis.

Președintele român a spus că o altă temă abordată a vizat situația din Republica Moldova.

„Menținerea stabilității și a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră și credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni”, a spus Iohannis.

Șeful statului român a punctat și faptul că în cadrul convorbirilor oficiale s-a discutat și despre Summit-ul NATO de la Varșovia, care trebuie să transmită un mesaj puternic de solidaritate, unitate și coeziune în actualul context internațional.

‘Am reiterat în acest context poziția cunoscută a României privind întărirea echilibrată și proporțională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluțiile de securitate din Zona Mării Negre”, a mai afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, i-au primit pe omologul său german și pe partenera sa Daniela Schadt.

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Germaniei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Din delegația președintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, și consilierii prezidențiali — Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, deputatul Ovidiu Ganț, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu, Victor Micula, secretar de stat în MAE, și Daniela Bârsan, consilier de stat.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor vor fi identificate modalitățile cele mai eficiente de dezvoltare și intensificare a relațiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar și de rolul important al minorității germane din România, alături de comunitatea de români din Germania, una dintre cele mai bine integrate pe piața muncii germane.

În discuțiile pe care le va avea cu omologul german, președintele Iohannis va prezenta evaluarea Bucureștiului asupra modalităților de gestionare a provocărilor complexe, interne și externe, cu care se confruntă Uniunea Europeană la ora actuală, inclusiv în vecinătate. Consultările vor cuprinde și un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, în cadrul căruia șeful statului va evidenția necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al Alianței.

Tot luni, șeful statului german va avea o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloș și o întâlnire comună, la Parlament, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Marți, președintele Gauck va susține alocuțiunea ”Europa: pasiune pentru rațiune”, la Biblioteca Națională a României, după care se va deplasa la Sibiu, împreună cu președintele Iohannis. Cei doi se vor întâlni cu reprezentanți ai minorității germane, vor vizita Liceul Brukenthal și biserica fortificată de la Cisnădie.

Iohannis și Gauck vor participa, miercuri, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani și români, pentru a discuta asupra modalităților de dezvoltare, în continuare, a relațiilor bilaterale economice, inclusiv a investițiilor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *