Preşedintele Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu îi permit

regina ana regele mihai

Preşedintele Klaus Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, însă cutumele Familiei Regale nu permit decorarea post-mortem, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat în mod clar intenţia de o decora pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu permit decorarea post-mortem a membrilor săi”, potrivit surselor din Administraţia Prezidenţială. Decorarea Reginei Ana ar presupune onoruri acodate potrivit regulamentelor militare, nu funeralii naţionale, au mai precizat sursele menţionate.

Potrivit Casei Regale, statul român nu a oferit nicio distincţie Reginei Ana în cei 92 de ani de viaţă.

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea de Guvern privind declararea zilei în care va fi înmormântată Regina Ana, 13 august, zi de doliu naţional pe teritoriul României.

”Nu vor fi funeralii de stat pentru că nu se poate. Regina Ana nu a avut cetăţenie română, ci doar britanică şi franceză. Oricum nu s-au luat în considerare funeralii naţionale, ci doar declararea zilei de 13 august drept zi de doliu naţional”, explicau pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul cu trupul neînsufleţit urmând să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *