Președintele cu viață dublă | Petro Poroșenko, un asasin economic

  • Alexandru Matei
  • 4 aprilie 2016
  • Externe
Petro Poroșenko

Ucraina a fost vândută și prădată cu ajutorul celor care au condus-o, chiar de către figuri marcante ale clasei politice de la Kiev, respectiv Petro Poroșenko, Pavlo Lazarenko și Iulia Timoșenko. Iulia Timoșenko și Pavlo Lazarenko, foști premieri ai Ucrainei, au  pus umărul la jefuirea țării. Cei doi au realizat un monopol asupra industriei ucrainene, totul în cârdășie cu frații de la Moscova.

Iulia Timoșenko nu a fost o victimă politică cum s-a vehiculat în presa occidentală, ci un personaj care a jefuit Ucraina. Fosta doamnă de fier a Ucrainei a înstrăinat bunuri publice și a negociat tranzacții cu Federația Rusă la prețuri derizorii, astfel a fost condamnată la închisoare. După Euromaidan a fost eliberată și a reîncercat să ocupe funcții înalte în stat și să își recapete statutul. Aceasta a reușit să revină în politică cu ajutorul prietenului Poroșenko. Ucraina de astăzi seamănă foarte mult cu România anilor ’90, momente clasice de jaf și colaps economic.

Lazarenko-Pavlodoc3

Petro Poroșenko, un asasin economic 

Când președintele ucrainean Petro Poroșenko a părăsit biroul său călduț de mare baron al ciocolatei, a promis alegătorilor din Ucraina că va vinde compania sa Roshen, cea mai mare afacere cu bomboane din Ucraina, astfel încât el să dedice total țării aflate în suferință.

„Dacă voi fi ales, voi șterge cu buretele și o să vând compania Roshen. În calitate de Președinte al Ucrainei am de gând și să mă angajez pe concentrarea exclusivă asupra bunăstării națiunii”, a declarat Poroșenko ziarului german Bild la mai puțin de două luni înainte de alegeri. În schimb, acțiunile consilierilor săi și ale lui Porosenko însuși, erau estimate lao valoare totală de 858 milioane $. Baronul ciocolatei a fost mult preocupat de propria bunăstare decât a țării sale – mergând atât de departe încât să încalce, fără îndoială, legea de două ori, prin fals în declarații și sustragerea de a plata taxelor, într-o perioadă dificilă de război.

Poroshenko-Petrodoc3

Poroșenko a făcut acest lucru prin înființarea unei companii offshore holding unde a mutat afacerea sa în Insulele Virgine Britanice ( BVI ), o jurisdicție off-shore notorie, adesea folosită pentru a ascunde dreptul de proprietate și pentru a face evaziune fiscală. Prin această manevrăinteligentă Poroșenko nu a mai plătit taxele către statul ucrainean, efeciv a furat milioane de dolari anual.

Petro Poroșenko & Iulia Timoșenko

Petro Poroșenko & Iulia Timoșenko

Detalii despre afacere Roshen pot fi găsite în documentele din Panama, ale companiei offshore Mossack Fonseca. Documentele au fost primite de ziarul german Süddeutsche Zeitung și împărtășite organizației International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), specializată în crima organizată și OCCRP.

Poroșenko a fost atât de hulpav încât sa temut să pună activele pe numele vreunui asociat, astfel acesta apare în documentele companiei Mossack Fonseca, unde a fost descoperită și o copie de pe pașaportul acestuia.

Oleksii Khmara, director executiv al Transparency International Ucraina, a declarat pentru OCCRP că Poroșenko are o problemă mare, respectiv conflict de interese și încălcarea aparentă atât a constituției, care interzice președintelui implicarea în activități comerciale, precum și legile anticorupție, care interzic implicarea în afaceri private.

Dar, documentele obținute de OCCRP arată că, începând de la data înregistrării 21 Aug., 2014, acțiunile Prime Asset Partners Ltd. au avut într-adevăr o valoare totală de 1.000 $ și Poroșenko figurează ca acționar unic. Filiala sa din Cipru ECE Cofetarie are actiuni cu valoarea totală de 2.000 €, în timp ce Olanda Roshen Europa are capitalul social de 85 de dolari. În timp ce sumele sunt mici, ele încă trebuie să fie raportate, spun expertii.

Declarația de avere din 2014 a președintelui nu spune „un singur cuvânt despre companiile străine”. Nici în 2015, în declarația președintelui,  publicată la 1 aprilie 2016, de asemenea, nu face nici o mențiune despre companiile sale, sau venituri străine din vânzarea acțiunilor. 

Poroșenko, un criminal! Soldații mureau pe front, Poroșenko înregistra firme offshore

Poroșenko a înregistrat companiile sale în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade ale Ucrainei. La sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august 2014, ucraineni au privit îngrijorați atunci când Poroșenko a chemat rezerviștii și a anunțat invazia pregătită de trupele rusești. Pentru a consolida încrederea națiunii, la 26 iulie Poroșenko a invitat mass-media la o bază a Gărzii Naționale să-l filmeze în haine de camuflaj pe vârful unui nou vehicul blindat trăgând într-o tabără de antrenament. El anunța îmreună cu comandanții armatei că pregătesc ofensiva împotriva teroriștilor din Donețk și Lugansk. 

Dar, în acele zile întunecate, Poroșenko a fost ocupat de asemenea, de înființarea companiilor sale off-shore în jumătate din întreaga lume. Pe 04 august 2014, consilierii lui Poroșenko au demarat procedura de înregistrare în BVI. În timp ce soldații Ucrainei și batalioanele de voluntari erau lăsați pradă rușilor la Ilovaisk, Poroșenko își aranja afacerile. În loc să își utilizeze dreptul de comandat suprem al Armatei Poroșenko și-a lăsat armata în degringoladă, astfel și-au pierdut viața 27 de soldați ucraineni pe 21 august în bătălia numită „Ilovaisk Kettle,” (victime ale bombardamentelor intense de rachete rusești). Aceasta a avut loc în aceeași zi  în care Poroșenko a înregistrat compania în Insulele Britanice.

În acele zile când  Poroșenko a fost ocupat de înregistrarea firmelor sale în paradisuri fiscale și-au pierdut viața aproape 20 la sută dintre soldații uciși în timpul războiului. La 1 septembrie 2014, Poroșenko  a anunțat în mod deschis că Rusia a atacat Ucraina. În aceeași zi, el a furnizat companiei Mossack Fonseca o copie a facturii sale de utilitate pentru a dovedi adresa de acasă.

Pașaport – Petro Poroșenko

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *