Ultimele Știri

Președintele CSM: Numeroși demnitari au subevaluat eficiența instituțiilor și s-au implicat în activități infracționale

Marius Tudose CSM

Numeroși demnitari au subevaluat eficiența instituțiilor și a legislației specifice și s-au implicat în activități infracționale, însă Consiliul Superior al Magistraturii va sprijini Direcției Naționale Anticorupție în toate demersurile sale, a declarat marți președintele CSM, Marius Tudose, cu ocazia prezentării bilanțului DNA.

 „Ce este într-o oarecare măsură surprinzător este că, deși lupta împotriva corupției a fost declarată ca prioritate a statului român încă din perioada de preaderare la Uniunea Europeană, în acest sens fiind create instituții și legi, constatăm că totuși numeroși demnitari și persoane cu funcții publice au subevaluat seriozitatea și eficiența instituțiilor și a legislației specifice implicându-se în activități infracționale periculoase, aducând serioase prejudicii de imagine funcțiilor lor, instituțiilor din care făceau parte, dar mai ales prejudicii impresionante la bugetul de stat. Iar datele și cifrele din raportul de activitate al DNA pe anul 2014 reflectă cu prisosință acest lucru”, afirmă Marius Tudose.

Președintele CSM spune că există o problemă cu recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești definitive, împreună cu pedepsele stabilite, care pot genera efecte disuasive energice, contribuind serios la descurajarea fenomenului și dând astfel consistență actului de justiție.

„Desigur că munca procurorilor anticorupție nu este deloc comodă sau lipsită de expunere, iar din această perspectivă, CSM, consecvent în exercitarea rolului său constituțional, a intervenit și va interni prompt în toate situațiile cu potențial de afectare a independenței justiției și a magistraților”, a declarat președintele CSM.

Marius Tudose și-a arătat îngrijorarea privind numărul relativ mare de magistrați trimiși în judecată pe parcursul anului 2014 pentru fapte de corupție sau conexe acestora.

„Ar trebui să reprezinte o temă de reflexie serioasă și ne punem atent problema nu numai a criteriilor de selecție la intrarea în profesie, ci și a modului în care prin formare inițială și continuă a magistraților, să se genereze și să se dezvolte atitudini conforme efective, autentice, și nu formale”, a mai adăugat Marius Tudose.

„Am convingerea că numărul mare de anchete, rechizitorii și condamnări nu sunt efectul unui elan sezonier, ci reprezintă un standard asumat cu profesionism, maturitate și responsabilitate, toate astea au fost dovedite. Vă asigur de sprijinul meu personal și al CSM în toate activitățile și proiectele dumneavoastră viitoare”, a încheiat Marius Tudose.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*