Ultimele Știri

Președintele Consiliului European: “Singura alternativă reală pentru un Brexit dur este niciun Brexit”

donald-tusk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, îi avertizează pe britanici privind negocierile pentru o ieșirea a țării din blocul comunitar. Donald Tusk susține că discuțiile vor fi extrem de dure, astfel că Marea Britanie ar putea să decidă în final să rămână în continuare în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

”Nu va exista niciun compromis în această privinţă […] Brexitul reprezintă o pierdere pentru toată lumea. Nu va exista niciun tort pe masă. Pentru nimeni. Mă întrebaţi pe mine dacă există o alternativă pentru acest scenariu dezastruos? Mi-ar plăcea să vă spun că există, corect”, a declarat demnitarul european într-un discurs la Centrul de Politici Europene.

Donald Tusk, care va conduce negocierile de la Bruxelles privind Brexitul, a precizat că nu există nicio speranţă pentru o ieşire blândă a Marii Britanii din UE.

”Acestea sunt speculaţii pur teoretice. În opinia mea, singura alternativă reală pentru un Brexit dur este niciun Brexit. Chiar dacă în ziua de astăzi sunt puţini oameni care cred în această posibilitate”, a precizat preşedintele Consiliului European.

Cu toate acestea, președintele Consiliului Europei a avertizat că este improbabil ca britanicii să renunţe la rezultatele referendumului din iunie privind statutul Marii Britanii în UE. El a afirmat că britanicii nu îşi vor păstra avantajele pe piaţa unică europeană, atât timp cât nu vor să respecte libertatea de mişcare a muncitorilor europeni şi autoritatea instanţelor europene.

Invocarea articolului 50 a fost amânată de executivul britanic până la începutul anului viitor, deoarece  echipele de negociatori nu au fost pregătite în avans.

Marea Britanie mizează să obţină în cursul negocierilor acces nelimitat la piaţa unică europeană, deşi este nu pare dispusă să accepte libertatea de mişcare a muncitorilor europeni.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*